İstanbul’un anıt heykelleri
Şehirlerle özdeşleşmiş heykeller vardır. Mermer, tunç veya bronzdurlar; dikkatsiz ve...
Devamını OkuDünyanın ilk ve tek canlı tarih ve diorama müzesi HİSART!
İstanbul Çağlayan’da Mayıs 2014’de açılan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Kurtuluş Savaşı, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı, Körfez Savaşı gibi Dünya tarihine etki eden medeniyet ve olaylara ait askeri ve etnografik eserlerin sergilendiği bir müze.
Müzedeki eserler, gerçek veya kurgu ürünü olayların, 3 boyutlu olarak modellenmesi anlamına gelen ‘’diorama tekniği’’ ile sergileniyor.
Çuhadaroğlu Şirketler Grubu’nun İstanbul Çağlayan’daki binasının restore edilmesi ile kurulan müzede, askeri ekipmanlar ve kıyafetler gibi orijinal on binlerce obje canlandırılıyor.
Yepyeni bir müzecilik anlayışı, 500 yıllık tarih Hisart Müze’de
Temel hedefi ülke tarihimizin eşsiz mirasını ve bu mirasın kayıp halkalarını gün yüzüne çıkarmak olan müze, tarihin ilgili dönemlerini betimleyen dioramalarla ve mankenlerle zenginleştirilerek ziyaretçileriyle yepyeni bir müzecilik anlayışını buluşturuyor.
Dünyanın kaderini belirleyen dönüm noktaları bu müzede
Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, sıra dışı anlatımı ile tarihe merak uyandırmayı amaçlıyor. İstanbul Çağlayan’da 1500 m2’lik bir alanda 6 katlı ve on binlerce eserin sergilendiği bir müze olan Hisart, geçmişi şekillendiren büyük devletler, olaylar, savaşlar ve dünyanın kaderini belirleyen dönüm noktalarının farklı bir bakış açısıyla sergilendiği bir müze.
Her bir eserinde 30 senelik maket deneyimi, 25 senelik diorama yeteneği ve 18 senelik koleksiyoner kimliğini bu müzede izleyicilerle buluşturan Nejat Çuhadaroğlu “Hisart hayatın bir parçası olan savaşın toplumları nasıl şekillendirdiğini kanıtlarıyla gösteriyor. Savaşlarla birlikte yaşanan ekonomik, sosyolojik ve kültürel değişimlere ışık tutuyor. Müzeye gelenler burada savaşın çok ötesinde bir tarih görüyorlar. Bu müze konsepti ile diğerlerinden ayrılıyor. Biz mümkün olduğu kadar tarihsel bir kesiti, yeniden yaşatıyoruz ve ziyaretçilere farklı bir deneyim vaat ediyoruz. Dioramaların sayısal fazlalığı bizi diğer müzelerden ayıran en önemli özellik. Dünyada bu kadar çok diorama olan başka bir müze yok. Bunun yanı sıra birbirinden farklı ölçek çeşitliliğine sahip dioramada sadece Hisart Müze’de. Dönemsel zenginliği bu kadar yakalamış olmaktan ve yıllarca yaptığım çalışmaları ziyaretçilerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum” diyor.
Hayatın her alanında savaş var, savaşı iyi bilmek, barışa büyük bir göndermedir!
Hisart Müzesi kurucusu ve Çuhadaroğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Çuhadaroğlu’nun küçük yaşlarda başlayan resim, heykel ve maket yapma tutkusu, seneler içerisinde büyüyerek önce koleksiyonerliğe ve ardından müzeciliğe kadar uzanan, zahmetli fakat bir o kadar da keyifli bir uğraş haline dönüşerek müzenin bugünlere gelmesini sağlamış. “Dünya tarihine bakarsanız pek çok savaş görürsünüz. Başlangıçlar, sonlar her kritik olay arkasında ya da devamında bir savaşı barındırıyor. Hayatımızın içinde bile her gün bir anlamda savaş veriyoruz.
Dostluğu,düşmanlığı,heyecanı,cesareti,korkuyu,zaferi,yenilgiyi,aşkı,nefreti,fedakarlığı,paylaşmayı,mizahı,yası.. kısacası hayatın içinde ne varsa hepsinin savaşın içinde de var olduğunu gösteriyoruz. İşte bu nedenlerle dünyanın kaderini belirleyen savaşlar, tarihi olaylar hep dikkatimi çekmiştir. Bu olayları iyi bilmek aslında Savaşmadan yaşamak ve barışa özendirmek için en iyi yoldur.25 milyon dolar yatırım bedeli ile hayata geçirdiğim bu müze umarım yeni nesillere Barış için yol gösterici olur.” diyen Çuhadaroğlu müzenin gelişimi için çalışmalarını devam ettiriyor.
Diorama:
Gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikâyenin 3 boyutlu olarak hikâyelemesi olarak tanımlanıyor.
Şehirlerle özdeşleşmiş heykeller vardır. Mermer, tunç veya bronzdurlar; dikkatsiz ve...
Devamını Oku1923 ila 2023 yılları arasında kaleme alınan birbirinden değerli Cumhuriyet romanları için...
Devamını Oku“Eğitim şart” deyişi şimdilerde mizahi bir klişe olarak dilimize pelesenk olsa da ger...
Devamını Oku