single image
14-04-2023
Gökçe ALAÇLI

Kuzguncuklu Nail Kitabevi

Zamanında birçok farklı kültürü içinde barındıran küçük bir balıkçı köyüymüş Kuzguncuk. Rumlar, Ermeniler, Müslümanlar ve Museviler bir arada yaşarmış bu huzur ve hoşgörü semtinde.  Osmanlı mimarisi ile bezenmiş sokaklarını, tarihi değerlerine sahip çıkan semt sakinleri sayesinde korumuş ve her şeye rağmen direnmiş bir kültürel mirasa sahip hâlâ.

Osmanlı Dönemi zamanında Selimiye Kışlası ve Beylerbeyi Sarayı gibi nadide eserler çıkartmış Balyan Ailesi’nin baş ustası tarafından yapılmış İcadiye Caddesi No:32, Kuzguncuk’un tam kalbinde, ona hayat veren bir noktada karşınıza çıkar.

Çırağan Sarayı ile aynı tarihlerde inşa edildiği düşünülen bina, 2012 yılında tekstil sektöründe uzun yıllar deneyimi olan Erhan Nailoğlu tarafından alınıyor. Nailoğlu yıkık binayı görünce aklına burayı bir kitabevinde dönüştürmek gelmiş. Kendisi de Kuzguncuklu bir mimar olan Selda Baltacı ile çalışarak, ahşap yapının aslına uygun bir şekilde restore edilip yeniden hayat bulmasına öncü olmuş. Yeniden inşa süreci, özenli bir restorasyonla iki yıl sürmüş.

Birçok zincir kitapçının aksine, içeri girdiğinizde yüzünüze çarpan kitap ve kahve kokusu ile kendinize geldiğiniz, kitabevi sakinlerinin ilgili yaklaşımı ile samimi bir ortam yaratabilmiş sımsıcak bir mekân burası.  Nail Kitabevi’ne sadece kitap almak için değil enfes kahvelerini tatmak için de uğrayabilirsiniz. Yanınıza üniversiteye hazırlanmak için gelen bir mahalle sakini de oturabilir, mis gibi Julius Meinl kahvesini yudumlayan bir okur da.  

Kitabevinin raflarında kent kültürü, fütürizm, alternatif tıp & tarım, botanik ve bağcılık & şarap kültürü gibi birçok kategoride yayın bulmanız mümkün. Kitabevi olmanın yanı sıra burası aynı zamanda bir yayınevi. Yayınevi binanın ikinci katında bulunuyor ve hem Türkiye’den hem de dünyadan parlak eserleri Türkçe’ye kazandırıyor. En üst kata çıktığımızda ise yurt dışından gelen yazarları konuk etmek için tasarlanmış “yazar rezidansı” çıkıyor karşımıza.

Kablosuz internet bağlantısı yerine insanların yüz yüze bir bağlantı ile bir araya gelmelerini destekleyen Nail Kitabevi, bu sıcak insani ilişkileri geliştirecek edebiyat buluşmaları ve çocukların okuma alışkanlıklarını desteklemeye yönelik masal okuma saatleri düzenliyor. Kitap kurtlarını ve kahve meraklılarını müdavimi yapacak bir sıcaklık  ve misafirperverlikle İcadiye Caddesi no:32’de konuklarını ağırlıyor.

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top