single image
19-01-2024

Doğanın 10 Harikası

BÜYÜK KANYON:

ABD’nin Arizona eyaletinde, Kolorado Nehri çevresinde yer alan Büyük Kanyon dünyaca ünlü bir doğal güzelliktir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu dünya harikası 466 km uzunluğunda ve 1600 metre derinliği ile yerkürenin en büyük vadisidir. ABD'nin ilk ulusal parklarından olan Büyük Kanyon Ulusal Parkı içinde yer alır. Kanyon, Colorado Nehri'nin yatağını milyonlarca yıl boyunca aşındırmasıyla oluşmuştur. Kanyonun katmanlarında Dünya'nın iki milyar yıllık tarihi gözükebilmektedir. Kanyonu keşfetmek isteyenler yürüyüş ve rafting yapabilmektedir.

NAMİBYA ÇÖLLERİ VE SAHİLLERİ:

Namibya adını ülkenin kuzeyinden güneyine uzanan Namib Çölü’nden alır. Dünya gözüyle görülmesi gereken bu çöl yeryüzünün en eski ve en büyük çöllerinden birisidir. En büyük özelliği ise Dünya’da bulunan çöller içinde en yüksek kum tepelerine sahip çöl olmasıdır.

İşin aslı Namibya’yı sadece çölleri ile anmak haksızlık olur. Namibya, Atlantik Okyanusu’na kıyısı olan sahilleri ile kesinlikle görülmesi gereken bir yerdir. Özellikle ‘dünyanın sonu ‘ olarak bilinen ‘İskelet Sahili’ vahşi doğasıyla muazzam deneyimler yaşatacak bir yerdir.

HUANGSHAN DAĞLARI:

Çin’de Sarı Dağlar olarak da bilinen Huangshan Dağları Anhui eyaletinin güneyinde tüm ihtişamı ile yükselir. Çin’in sahip olduğu birçok doğa harikasına ilave olarak bu ulu dağın varlığı efsanevi bir yöne de sahiptir. Sarı olarak anılmasını aslında renginden değil Sarı İmparator’dan alan dağ, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Dağı kaplayan çam ormanlarına ek olarak ünlü kaplıcaları ziyaretçilerine şifa vermektedir.

HIRVATİSTAN GÖLLERİ VE ADALARI:

Kendini fantastik bir dünyada hissetmek isteyenlerin kesinlikle gitmesi gereken cennet köşesi bir yer Hırvatistan’ın Plitvice Göller Bölgesi. Toplam 16 gölden oluşan bölge sanki gökyüzünden dökülen şelalelerin göllerle buluştuğu bir yer. Milli Park statüsünde olan Plitvice aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. İrili ufaklı göllerinin yanında sanki bu göllerin denizdeki kara yansıması olan adalar Hırvatistan’ın çok özel bir doğaya sahip olmasına neden olur. Adriyatik Denizi’nin eşsizliğini tüm insanlığa sunan Mljet Adası ve Dalmaçya sahillerinde bulunan Kornati Adası keşif için kesinlikle gidilmesi gereken bir yerdir.

NGORONGORO KRATERİ:

Tanzanya’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ngorongoro Krateri 3 milyon yıl önce patlayan bir yanardağın kalıntıları. Yer küre üzerine devasa bir delik oluşturan krater, dünyanın aktif olmayan en büyük volkanik kalderası. 600 metre derinliği ile 8000 km²‘yi aşan genişliği ile Afrika’nın eşsiz vahşi doğasını görebileceğiniz bir yer.

ANTARKTİKA’NIN BUZULLARI:

Soğuk beyazlığın büyüleyici saflığı buzdan bir harikalar diyarı olan Antarktika’da sizi bekliyor. Buzul çöllerinin ve göz alan buzul dağların arasında hüküm süren vahşi yaşamı görmek için cruise seyahatine çıkmak tabii ki bir ayrıcalık.

ADRİYATİK SAHİLLERİ:

İtalya herkes için hem tarihi dokusu hem de sıcak kanlı ev sahipleri ile en ideal gezi rotalarında yer alır. Ancak tüm bu nedenlerin haricinde doğal güzellikleri ile de ayrıca bir gezi rotası oluşturmayı şiddetli bir şekilde hak ediyor. İtalya’nın Adriyatik Denizi’ne kıyısı olan sahillerinde yer alan Marche Bölgesi, nadir görülen biyoçeşitliliğe sahip Abruzzo Milli Parkı ve dünyanın en büyüklerinde biri olan Grotte Di Frasassi Mağarası ile gezi listenizin başına eklenmeli.

SAHRA ÇÖLÜ:

Fas’ın yeryüzüne sunduğu bu doğa harikası çöl ölmeden görmeniz yerlerden birisidir. Bir yandan insanın bu altın rengi uzanan boşluk içinde yaşadığı küçüklük hissiyatı, diğer yandan çölün içine alan sıcak cazibesi ile sizi kucaklaması yaşamaya değer bir his. Sıra sıra uzanan kum tepeleri üzerinde kum sörfü yaparak farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

POLAR PARK:

Kuzey Kutup Dairesi’nin yani yer kürenin en kuzeyinde bir yer, Polar Park. Norveç’in dingin ve çekici doğası bu park ile başka bir boyut alıyor. El değmemiş doğası sadece insanlara eşsiz manzaralar sunmuyor aynı zamanda bu bölgeye özgü kurtlara da ev sahipliği yapıyor. Ülkenin sembolü olan kurtların evi olan Polar Park efsanevi Kuzey Işıklarını da görebileceğiniz bir masal ülkesi.

DURMİTOR

Durmitor Milli Parkı Karadağ’ın 5 milli parklarından en benzersiz olanı diyebiliriz. Milli parklar ülke topraklarının yüzde 10’unu oluşturur. Buzulların oluşturduğu Durmitor Milli Parkı içinde 82 km uzunluğu ile Avrupa’nın en büyük aynı zamanda dünyanın en büyük 2. kanyonu olan Tara Nehri Kanyonu’nun bir kısmını da sınırları içine alır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu yeri gezmek için dünyanın bir ucuna gitmeye gerek yok.

 

 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top