Asıl Biz Onun "Hastasıyız"
Kimden bahsettiğimi eminim hemen anlamışsınızdır...
“Hastasıyım!...
Devamını OkuSon yıllarda otomotiv sektöründeki alternatif enerji kaynağı arayışı araçlarda LPG ‘nin yakıt olarak kullanılmasını gündeme getirmiştir. Ekonomik ve diğer yakıtlara nazaran daha çevre dostu oluşu bu yakıt türünü daha tercih edilebilir hale getirdi.
Bu röportajımızda kafamızda LPG hakkında netleşmemiş sorulara yanıt bulmak ve kullanıcıların neden LPG’yi tercih edebileceklerine dair bilgi almak için
EPDK-Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Yetkili Müşaviri Sn. Gürkan Topuzlar ile bir söyleşi yaptık.
Gürkan Bey , öncelikle sizi tanıyabilir miyiz ?
Öncelikle sektörümüzü tanıtma fırsatı verdiğiniz için size teşekkür ederim.
Bu mesleğin bizzat uygulayıcısı AYGAZ ,MİLANGAZ gibi LPG firmalarında yıllarca her mevkide çalışmış bir kişi olarak sizleri aydınlatmaya çalışayım. Ayrıca LPG ve doğal gazla ilgili standartların komisyonlarında bizzat görev alan, konunun uzmanı biriyim. LPG dönüşümü yapılan servisimin dışında, Makine Mühendisleri Odasının LPG-CNG Komisyonu başkanlığını 6 senedir yürütmekteyim ve konuyla ilgili yıllarca çeşitli mahkemelerde bilirkişilik yapmaktayım.
Günümüzde LPG kullanımı artmakta hatta fabrika çıkışlı LPG’li araçlar üretilmektedir.
Buna rağmen, medyada izlenen LPG kazaları tüketicilerin zihninde bazı endişeler uyandırmaktadır. Tüketiciler neden araçlarını LPG ye dönüştürsünler?
Araçların LPG’ye dönüştürülmesi konusunda en önemli nedenlerinden biri, uygulamanın benzin tüketimine göre %40-45 'e yakın ekonomik oluşudur. Buna ek olarak çevre dostu oluşu, emisyon değerlerinin standartların istediği seviyeden daha iyi olması, her yerde temin edilebilmesi, can ve mal güvenliğinin en üst seviyede sağlanmış olmasını tercih edilmesinin diğer sebepleri olarak sayabiliriz. Bakımlı bir aracı doğru malzeme ile , doğru serviste ve
zamanında yetkili yerlere yaptırdığınız takdirde motora da hiçbir zararı yoktur.
Kesinlikle tereddüt etmesinler. Bugüne kadar neden yaptırmadıklarına üzüleceklerdir.
Bilgi kirliliği yaratan bazı durumların tüketicinin kafasını karıştırdığı, medyada yeterli bilgi ve tecrübesi olmadan beyanda bulunan kişilerin tüketicilerin kafasında endişe ve güvensizlik yarattığı bir gerçektir. Bugün İngiltere’deki Kraliyet Ailesi’nin tüm arabaları da LPG' lidir. Bu bir kültür, eğitim ve algı meselesidir. Birçok ülke gazlı araçlara, düşük vergi ve kolaylık sağlarken, bizde tüketici ve dönüşümcü birçok bürokrasiye tabi tutulmaktadır. Devletin teşvik etmesi gerekli konulardan birisi de bu sektör olmalıdır.
Tüketiciler araçlarının LPG‘li sisteme dönüştürme işlemlerini nasıl yaptırmalılar sizce?
Bu dönüşümü, yetkili mühendisi sürekli iş yerinde olan, TSE ve diğer resmi kuruluşlardan alınmış belgeleri tam, eğitimli eleman çalıştırdığını belgeleyebilen, genel görünüşü ve elemanları güven veren, apartman altı olmayan, özellikle oto sanayi sitelerinde bulunan, bayi servis ağı her yerde olan tanınmış kurumsal markalarda güvenle yaptırabilirler.
Zira bildiğiniz gibi "yarım doktor candan, yarım avukat maldan, yarım hoca dinden, yarım usta da arabadan eder".
Firmanın ismini veya yetkili mühendisin geçmişlerini Google dan ve şikayet sitelerinden araştırsınlar. Güven vermeyen kişi ve kuruluşlardan uzak dursunlar. Düşük fiyat tuzağına düşmesinler. Arabalarına teyp veya koltuk kılıfı almıyorlar. Bu iş bir defa yapılır. Duydukları LPG ile ilgili kazaların neredeyse hepsi yarım ustaların eseridir. Ucuz, kalitesiz, standart dışı merdiven altı yerlerden uzak dursunlar.
Peki, aracımıza LPG dönüşümü yaptırdık diyelim, bu dönüşümden sonra tüketicilerin yıllık karı ne olacaktır?
Bugün benzinle çalışan 4 silindirli bir araç, ortalama olarak 100 km de 10 litre civarı benzin harcar. Benzinin litresi günümüzde 4,40 TL civarında olduğuna göre bir araç 100 km de 44 TL’ lik yakıt harcar. Aynı araç LPG ye dönüşürse 100 km de 12 lt lpg harcar. Bugün İstanbul’da ortalama LPG 2,09 TL/lt dir. Aracın yılda 10 000 km yaptığını varsayalım. Yılda 4400 TL benzine ödeme yapar. Aynı araç, aynı yolu LPG ile 2500 TL’ ye yapar. Yıllık 1900 TL bir tasarrufu olur. Bu oran %43 e denk gelir. Fiyatların bölgesel ve firmalar bazında değişiklik göstermesi, yol ve hava koşulları, aracın zamanında bakımlarının yapılmış olması, LPG bakımları, kullanılan yolun mesafesi, yük durumu, araçtaki gereksiz yükler, sürücünün yeteneği bu oranı %30 ila %60 arasında değiştirir. Ne kadar çok yol yaparsanız, o kadar kısa sürede amorti edersiniz. Aracınızı çok kısa mesafelerde (2-3 km) veya yılda toplam 5000 km den az kullanıyor iseniz, dönüşüm yaptırmanıza gerek yoktur. Zira araçlar ısınıncaya (40 derece) kadar benzin tüketir. Bu kışın 1-2 km yazın 100-300 metreye tekabül eder. Yılda
10 000-15 000 km ve üstü araç kullananların dönüşüm yaptırmalarında menfaatleri vardır. Ama doğru yere!
Diğer ülkelerdeki gazlı araç kullanımı konusunda neler söylemek istersiniz?
Azerbaycan, Yunanistan, İspanya, İtalya, Polonya, Rusya, İran, Çin, ABD gibi birçok ülkede yıllardır, yoğun bir şekilde artık bir üst segment olan CNG kullanılıyorlar. Yani bu ülkeler araçlarını fabrika çıkışlı LPG li veya doğalgazlı yapıyorlar. Bugün ülkemizde aynı uygulamayı yapan TOFAŞ, CHEVROLET, HONDA, HYUNDAI, DAHIATSU, SUZUKİ,FORD, DACIA gibi otomobil firmaları var. Bu araçlar her türlü uluslararası standartların hükmettiği testlerden geçiyor. Benzinli araçlardan çok daha güvenli bir şekilde üretiliyor. Üstelik bu araçlara 6 yıl veya 150 000 km garanti veriliyor. Günümüzde araçların benzin deposu plastiktir. Ancak LPG li araçların yakıt deposu 3,5 mm çelik saçtan yapılmakta ve aracınızın en güvenli parçasıdır. Bugüne kadar patlamış bir adet LPG tankı dahi yoktur.
Son olarak bu araçların kapalı otoparklara girişleri konusunda da kısaca bilgi verebilir misiniz?
Bildiğiniz gibi dönüşüm işi 1992 yılından beri yapılmaktadır. Eskiden yapılmış standart dışı veya gerekli kontrolleri yetkili yerlere yaptırmayıp ruhsatına LPG’yi işletmemiş 300/350 bin civarında aracın trafikte olduğu söylenmektedir. Son 10 yıldır, güvenliğin en üst düzeyde tutulduğu ECR 67 01 normuna göre dönüşümler yapılmaktadır. Ancak merdiven altı dediğimiz yetkisiz yerlerin düzmece evraklarla dönüşüm yapmalarının önüne maalesef geçilememektedir.
Standartlara uygun LPG donanımlı bir araç ile standart dışı LPG’ye dönüştürülmüş bir aracın
kapalı otoparklara girerken görevliler tarafından birbirinden ayırt edilebilmesi mümkün müdür?
Bu nedenle kapalı otoparklara girmek isteyen tüm araçların tekrar kontrolden geçerek bir standartlara uygun olduğunu gösteren bir hologramla etiketlenmeleri hedeflenmektedir. Gaz firmaları , TSE,EPDK,İSPARK ve dönüşümcü şirketlerin oluşturduğu bir komisyon bu konuda çalışmaktadır. Ayrıca otoparkın da gazlı araçlara göre tasarlanması, gerekli tedbirleri alması ve bu konuyla ilgili “binaların yangından korunması yönetmeliği” “otoparkların inşaat yönetmeliği” ve bazı LPG ile ilgili standartların da revize edilmesi gerekmektedir. Ben aynı zamanda TOBB otogaz teknik komisyonun üyelerinden biriyim. Bu yönetmeliklerin 2016 yılı içinde çıkacağını ümit ediyorum.
Kimden bahsettiğimi eminim hemen anlamışsınızdır...
“Hastasıyım!...
Devamını OkuBundan üç yıl önceydi. Bir havalimanında Buket Uzuner’i aramış söyleş...
Devamını OkuO yaşayan bir tarih. Tarihçi değil, tarihin kendisi. Üstelik sadece Türkiye&rsqu...
Devamını Oku