single image
09-06-2015
Direktör / Peyzaj Mimarı Başak TAŞ ÖZDEMİR

Yaz Geldi, Bahçelerimizde Neler Yapabiliriz?

Yazın gelmesiyle birlikte, aklımıza düşen sorulardan birisi de bahçelerimizdir. Bütün kış mahzunlaşan bahçemiz baharın gelişiyle birdenbire coşar ve bir “sorun” olarak karşımıza çıkar. 

Peki daha güzel bahçeler için neler yapabiliriz? 

Bu yazımızda bahçemizi daha güzel ve verimli hale getirmek için size basit önerilerimiz olacak. 

1-Bahçe sadece sizin sınırınızda bitmez. Yani yandaki bahçede bulunan çok güzel bir manolya ağacını da dikkate alarak tasarımınızı yapmanız gerekir. Komşu bahçenin etkisi sizin bahçenizi de güzelleştirebilir.

2-En iyi malzeme en yakındaki malzemedir. Yani yer döşemesi seçerken yaşadığınız coğrafyanın yerel ürünlerini seçmenizi öneririz. Bodrum’da kayrak taşı yerine Çin graniti doğru bir tercih olmaz. Aynı şey bitki seçimi için de geçerlidir.

3-En iyi fidanlık en yakın fidanlıktır. Dünya kadar para verip yurtdışından bitki getirip bunlar hakkında bilgi alamazsanız bitki bakımı başınıza dert olur. Türkiye çok farklı iklim zonlarına sahip olduğundan doğru bitki seçimi ve bakımı için yerel fidanlıklar en doğru çözümdür.

4-Tasarımcıya sorun. Eğer bahçenizi bir peyzaj mimarına emanet ettiyseniz mutlaka dikilen bitki ve ağaçlar hakkında bilgi alın. Neden bu bitkilerin tercih edildiğini ve bakımlarının nasıl yapılacağını öğrenin.

5-Mekânda bütünlük sağlayın. Bahçeye açılan mekânla (mutfak ya da salon) bahçe arasında bir kopukluk olmamasına dikkat edin. Renk uyumu, küçük detayların devamlılığı her iki mekânı birbirine bağlar bütünlük ve genişlik duygusu yaratır.

6- Kâğıt üzerinde değil, gerçek mekânda yaşadığınızı unutmayın. Kâğıt üzerinde projelendirilen bahçelerin uygulama sonundaki etkisi daha farklı olabilir. Bahçenize çıkın ve etrafınızda dönerek mekânı doğru algılayın. Gerçek boşluk-mekân-espas her zaman kâğıt üzerindekinden daha geniş olacaktır.

7- Heykel-obje kullanın. Mümkünse sanatçılarla çalışın. Değilse mekânın genel etkisine uygun heykeller bahçenize değer katacaktır.

8- Su, her zaman ihtiyaçtır. Peyzajın bir parçası olarak küçücük bir kurnadan, süs havuzlarına kadar su kullanımı her zaman bahçenizde pozitif bir etki yaratır.

9-Bitkilerin bir senaryosu olsun. Bahçenizde gerek çevre duvarlarında gerek ortak alanlarda diktiğiniz bitkilerin ardışık olarak açan bitkiler olmasına dikkat edin. Örneğin çevre duvarınızda ardışık olarak açacak sarmaşık, gül, mor salkım ve yasemin baharı ve yazı kesintisiz olarak hissetmenizi sağlar. Tüm bitkilerin aynı anda açıp solduğu bahçeler aynı pozitif etkiyi vermez. 

10- Son olarak meraklı olun. Bitki yetiştirmek çocuk yetiştirmek gibidir. İlgi isterler. Ne kadar ilgi gösterirseniz bahçeniz o kadar size geri dönüş yapacaktır. İnsan bildiği şeyi sever derler. Bitkilerin dünyasını öğrendikçe onları daha çok seveceksiniz, onlar da size daha fazla geri dönüş yapacaktır.

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top