single image
26-11-2014
Uzm. Psk. / Psikoterapist Nida ÖZŞAHİN TERKURAN

Okul Başarısında Anne-Babanın Rolü

 

Çocuklarımız ilköğretim ile tanıştığı ilk yıldan itibaren  belki de en çok arzu ettiğimiz şey, okula severek ve isteyerek gitmeleri, okuldan ve okumaktan keyif almaları ve doğru çalışma alışkanlığını kazanmalarıdır. Tüm bu isteklerin gerçekleşmesinde biz anne babaların katkısı şüphesiz büyüktür.

Anne babalar, çocuklarının iyi bir eğitim almasını ve başarılı olmasını arzu eder, bu konuda çaba harcarlar. Çocuğun başarılı olmasında anne babanın nasıl bir tutum izlediği, çocuğun kapasitesi ve kendine olan güveni, çocuğa hazırlanan çalışma ortamı, içinde bulunduğu okul ortamı, çocuğun ve ailenin üstlendiği sorumluluk vb. gibi faktörler etkilidir.

“Anne baba olarak çocuğa iyi bir eğitim imkânı sunmak tek başına yeterli midir? Başka neler yapılabilir? Anne baba, çocuğun eğitim hayatında nasıl bir rol üstlenmelidir?” gibi sorular çocukların okul yaşantısında belki de cevaplanması gereken en önemli sorulardandır.

Çocukların her yaş döneminde üstlenmeleri gereken görev ve sorumluluklar vardır. Örneğin okul öncesi dönemde bir çocuğun sorumluluğu, kendi temizliğini üstlenmek ve odasını toplamak iken okul ile birlikte bu sorumluluklar artmaktadır. Önceleri okul eşyalarını hazırlamak ve verilen ev görevlerini yapmakla sorumlu olan çocuklar, biraz daha ilerleyen yıllarda yapılan sınavlara hazırlanma ve başarılı olma sorumluluğunu da yüklenirler.

Anne baba olarak başarı yolunda çocuklarımıza nasıl yardımcı olalım?

DOĞRU İLETİŞİM STİLİ

Olumlu iletişim ortamının olduğu ailelerde aile üyeleri birbirlerini olduğu gibi kabul eder, herhangi bir koşul olmaksızın sever ve birbirlerine güvenirler. Böyle bir ortamda yetişen çocuk ailesinin kendisine güvendiğini hisseder. Bu güven duygusu kendisini, olumlu ve başarılı algılamasında etkili olur.

Örneğin çocuğunuzla konuşurken yapmaması gerekeni söylemek yerine yapması gerekeni söyleyerek iletişim kurun. Yargılamadan, eleştirmeden, akıl vermeden sadece duygularını ve düşüncelerini dinleyin. Anlaşıldığını hisseden çocuk kendine güvenir ve okul başarısında bir adım öne geçer.

OKULDA BAŞARILI OLMAK ÇOCUĞUN SORUMLULUĞUDUR

Anne baba olarak çocuğu desteklemek onun tüm görevlerini yapmak anlamına gelmemektedir. Çalışma alışkanlığı kazanmasında destek olun, ancak çocuğun yapması gerekenleri üstlenmeyin.

ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI KAZANMASINI DESTEKLEYİN

Çalışma alışkanlığı süreç içinde kazanılan bir beceridir. Çocukların bu alışkanlığı kazanması uzun ve sabır isteyen bir süreçtir. Kendi başına yemek yemeyi öğretirken harcadığınız sabır ve enerjiyi, çalışma alışkanlığı kazanırken de gösterin. Çocuğunuz çalışma alışkanlığı kazanırken önceleri yanında oturup yardım edebilir, yaşı ilerledikçe dışarıdan kontrol ederek çocuğunuzu çalışmaya teşvik edebilirsiniz.

ÇOCUĞUNUZU MOTİVE EDİN

Ders çalışmaktan keyif alan çocuk çalışmaya devam etmek isteyecektir. Keyif almasını sağlamak amacıyla onu motive edin. Yapabildiklerini ve ona olan güveninizi çocuğunuza hissettirin. Yanlış ya da eksik yaptığı görevleri “sandviç tekniği” kullanarak ona iletin. Yani önce iyi ve güzel yaptığı çalışmaları söyleyerek onu onurlandırın, ardından eksiklerini ya da hatalarını söyleyerek düzeltmesi için destek olun.

KIYASLAMAYIN

Çocukların anne babalarının davranışları arasında en çok rahatsızlık duydukları ve incindikleri davranış anne babalarının kendilerini başka çocuklarla kıyaslamasıdır. Her çocuğun kapasitesinin, ilgi ve yeteneklerinin birbirinden farklı olduğunu unutmayın.

UYGUN ÇALIŞMA ORTAMI OLUŞTURUN

Her öğrencinin öğrenme stili ve buna bağlı olarak da çalışma stili birbirinden farklıdır. Öncelikle çocuğunuzun öğrenme stiliyle ilgili öğretmeninizden yardım alın. Öğrenme stiline uygun olarak düzenleyeceğiniz çalışma ortamı çocuğunuzun başarısını arttıracaktır.

PLAN YAPMASINDA ONA DESTEK OLUN

Düzen ve disiplin çocuğun başarısında rol oynayan en önemli etkenlerdendir. Ders çalışma saatleri ile oyun, televizyon ve bilgisayar saatlerinin birbirinden ayrılması ve sürelerinin dengelenmesi başarıyı arttıracaktır.

MODEL OLUN

Çocuklara tüm alışkanlıkların kazandırılmasında doğru model olma etkili olduğu gibi çalışma alışkanlığı kazandırmada da model olmak etkilidir. Başarılı olmayı öğrenmesi için kendi başarılarınızla ve bu başarıya ulaşırken harcadığınız çabayla ona model olun.

SOSYAL AKTİVİTELERİNİ DESTEKLEYİN

Çocuğunuzun dersten arta kalan zamanlarda spor, müzik, sanat gibi alanlarda aktivitelere katılmasını destekleyin. Herhangi bir sosyal alanda başarı sağlayan çocuğun özgüveni ve okul başarısı artacaktır.

 

 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top