single image
21-06-2016
Gökçe ALAÇLI

Kişiye Özel Motor Tasarlıyorlar, " TT Custom Chopper" ile Tanışın.

Bir motosiklet düşünün, 2. Dünya Savaşı sonrasında eve dönüş yolu daha kolay aşılabilsin diye Amerikan ordusundan alınan motorların modifiye edilmiş hali olsun ve adına da ‘’Chopper’’ densin. ‘’Custom Chopper’’ denince ise ‘’ kişiye özel’’ tasarlanmış olduğu anlaşılsın. 

 

Bu konuda iyi bir örnek vermek için sizi uzaklara götürmeyeceğim, zira dünyanın en iyi ‘’Custom Chopper’’larından birisi ‘’Türk Malı ‘’ olarak karşımıza çıkıyor. Kurucusu Tarhan Telli, ‘’Türk Malı’’ menşeili ürünleri dünyaya duyurmak için, tüm inancını, enerjisini ve tutkusunu bu işe adamış biri.

Tarhan Telli Dubai’de dünyanın ‘’en büyük motosiklet showroom’’ unu açma hazırlıklarında şu sıralar. Biz Tarhan Bey’in Tasarım ve Sanat Yönetmeni Sayın Hasan Kale ile az bulunur bir söyleşi yaptık. Hasan Bey’in TT Custom Motor’la yollarının kesişmesi aslında bir tesadüf değil, kendisi buradaki misyonu haricinde inanılmaz bir ressam. Dünya’da 300 obje üzerinde gerçekleştirdiği mikro art çalışmaları ile tanınmakta. 

Evet, sözü fazla uzatmadan, tasarımda sınırları zorlayan, üretimde sınır tanımayan bir Türk Malı, TT Custom Chopper ile baş başa bırakıyorum sizi.

 

TT Custom Choppers fikri nasıl ortaya çıktı bahsedebilir misiniz?  

TT Custom Choppers sevgili Tarhan Telli’nin hayalleri ve hedefleri doğrultusunda 2005 yılında kurulmuş bir firmadır. Tarhan Telli’nin yıllarca içinde beslediği tutku ile ailesinden gizli aldığı motosikletleri kullanarak onları değiştirerek ortaya çıkmaya başlamış bir düşünce. Bununla birlikte görsel tasarım bölümünü bitirmiş. Bir yandan da mekanik ve motor tutkunu. Eğitiminden sonra Kaliforniya’da özel üretim yapılan motosikletlerin merkezinde kendisini eğitmiş. Bu kısmı ilginçtir, Tarhan buradaki motosiklet üreticilerinde çalışmak için bir de para vermiştir, sebebi ise orada yaşanan ruhun ne olduğunu öğrenmek istemesidir.  Sonrasında Tarhan Telli’nin ben markalaşıp bir Türk motosikleti yaratacağım dediği bir dönem gelir. Tabii çevresinde buna pek inanan olmaz. Ama Tarhan hayalinin peşinden ciddiyetle gidip bunu gerçekleştirir. Kendisinde olan bu duygu aşktır ve başka bir kelimeyle tarif edilemez

 

TT Custom’ın çalışma prensibi nedir?

Biz ağırlıklı custom yani kişiye özel motosiklet yapımı ile ilgileniyoruz ancak farklı markaların motorlarını da kişiye özel hale getiriyoruz.

Motorun ve birkaç küçük parçanın haricinde her şey kendi üretimimizdir. Kişiye özel motosiklet yaptığınızda meselâ 1.70 boyunda agresif, serseri ruhlu ve sert mizaca sahip bir beyefendiye bunu 2.10’luk farklı kişilik ve yapıda bö|irine kullandıramazsınız. 

İnsanlara takım elbise diker gibi bir üretim söz konusudur TT Custom’da. Yaptığımız işte otomatik olarak standartların dışına çıkmak durumundayız dolayısıyla da yaptığımız işin tasarım olması gereklidir.  

 

Peki burada müşteriye yönlendirmede bulunuyor musunuz?

Tabii ki bulunuyoruz. Örnek veriyorum bir beyefendi bizden arkası gereğinden fazla uzun, taşınması mümkün olmayan uzunlukta bir tasarım isterse burada kendisini doğru ebatlar için yönlendiriyoruz.

 

TT Custom’ın en belirgin özelliği nedir?

Türkiye’de Türk Malı motosiklet yapıp ilk şase numarası vuran firmadır TT Custom.

Bizim motorlarımız hem güçlüdür hem de sıfırdan üretilir. Demirden ezilerek, bükülerek, dövülerek o kişi için tasarlanan ve yaratılan, baktığınızda o kişiyi görebileceğiniz ‘’ ona ait bir motosiklettir’’. Ayrıca motorlarımızın çoğu tek kişiliktir. 

TT Custom Motor’u kimler kullanır?

Biz 18 yaşındaki birine motosiklet yapmayız. Kişiye göre yapılmış motorlarımızı acemi bir sürücü kullanamaz. Belli motorlara binmiş, belli tecrübelere sahip, belli yaş grupları gelir buraya. Dolayısı ile biz motor tutkunlarına özel üretim yaparız. Arka lastik genişliği 360 mm de olabilir, ön lastik çapı 30 inç de olabilir. Motor kullanımında belli bir evreyi aşmış, motoru bilen, motoru hız yapmak için değil bir yaşam biçimini benimsediği için isteyen kişilere TT Custom Motor yaparız.

 

Peki, bu koşullarda müşterilerinizin dış görünüşüne ek olarak karakterini de tanımanız gerekiyor, yanılıyor muyum?

Tabii, bize motosiklet sipariş veren kişiyle epey bir vakit geçirmemiz gerekli oluyor ki birbirimizi tanıyalım. Bu kahvaltı da olabilir, akşam yemeği ya da bir tatil de olabilir. Çünkü bizim bu kişinin hayata bakışını yakalamamız gerekli, kişinin rengi nedir, hobilerinden tutun da nelere tutkundur tüm bunları ayrıntılı şekilde öğrenmemiz gereklidir. 

 

Şaseleriniz standart mıdır?

Hayır, standart bir şasemiz yoktur, müşteriye göre şaseler ortaya çıkar. Şöyle ifade edeyim, TT Custom’da farklı kimlikler için, ayakkabı numarasından tutun, kol boyuna, bacak boyuna, kilosuna kadar önem taşıyan bizim için bir denge unsuru oluşturacak özellikte yapılan bir üretim yapılır.

 

TT Custom Motorlar görüntü itibari ile geniş uzun kısaca büyük motorlar, motorlarınızın hacmi nedir?

Bizim motosikletlerimiz ilk bakışta uzun ve hantal gibi görünebilir ve insanlar bu motorlar gider mi gitmez mi düşüncesine kapılır. Ancak motorlarımız o kadar rahat giderler ki, kişiye uyarlanmış bir üretimden söz ettiğimiz için bu kaçınılmazdır. Kullanıcı için motoru kuş gibi hafif kullanabileceği bir aerodinamikte üretiriz.

Motor hacimlerimizde ise 1650 cc ’den aşağısı yoktur, 2500 cc’ ye kadar çıkar.

Görselliğin haricinde, motosikletin üzerine bindiğinizde hız anlamında da bir bütünlük sağlanmazsa biz bu sonuçtan memnun olmayız. 

 

TT Custom Choppers’ın kazandığı ödüllerden bahsedebilir misiniz?

Biz aslında ödüllerimizi saymıyoruz. Bizim markamız Top Gear’da kapak oluyorsa, sevgili Tarhan Telli dünyada motosiklet üreten 10 master arasına giriyorsa, motorlarımız Hollywood ünlülerinin tercihi ise, Cehennem Melekleri 3 filmine biz Türk Malı motosikletler götürüyorsak, Dubai’de dünyanın en büyük motosiklet showroomu ve atölyesini açıyorsak, bizim için en büyük ödül bunlardır. Tabii tasarım yarışmalarında da motorlarımızın çoğu zaten ödüllüdür.

 

TT Motor’a sahip ünlüler kimlerdir?

Türkiye’de Beyazıt Öztürk, Kenan Doğulu, Hidayet Türkoğlu, Sevan Bıçakçı. Yurtdışında Sylvester Stallone, Jason Statham ve Wesley Snipes.

 

Peki, hiç kullanmayacağı halde size motor yaptıran biri var mı?

Evet var. Rus bir müşterimiz TT Motor’a sanat olarak baktığı için ‘’ Evime tablo alacağıma bu motosikleti alırım ‘’ demiştir. Evinde ikinci katta yatak odasına koydurdu motoru. 

 

Kişiye özel bir motorun ortalama üretim süresi için ne söyleyebilirsiniz?

Biz fabrikasyon bir üretim yapmıyoruz. Fabrika olduğunuz zaman ‘’ kişiye özel’’ bir ürün olmaz.  Bizim üretimlerimiz minimum 3 aydan başlar 3 yıla kadar çıkabilir. Bu esnada da müşterimiz motorunu göremez, tabii çayımızı kahvemizi içmeye gelir ama motoru göstermeyiz kendisine. Müşterilerimiz bu çatı altında bir aile içine girer ve pek tabii ki bu aileyi tanımak ister. 

 

Hasan Bey, dünyada adımızı duyuran bu markayı bize anlattığınız için size çok teşekkür ederiz.

Ben de size çok teşekkür ederim.

 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top