single image
13-04-2023
Fahri KÖSE

Nakdi Sermaye Artışlarına Vergi Avantajı

Son yıllarda her seçim öncesi bir torba yasa ile karşılaşıyoruz. Bu seçim öncesi de 07.04.2014 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanan 6637 sayılı Torba Yasası çıktı ve bu torbanın içinde neler  yok ki, kimleri ilgilendiriyor diye bakacak olursak, emekliler, emekli olup da kendi işini yapanlar,  4/b prim borcu olanlar, evleneceklere çeyiz yardımı, doğum yardımından tutun da saymakla bitmeyen hatta bazı atamalara kadar her şey var. 

Bu torbadan çıkanlardan biri de, sermaye şirketlerini ilgilendiren Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. Maddesinin Diğer İndirimler bölümüne bir yenisi daha eklenmiş oldu, eklenen bu maddeye sebep olan uygulama ise ‘’Nakit Sermaye Artışlarına Vergi Teşviki’’.

Çıkan bu yasanın başlıca amacı, sermaye şirketlerinin nakit sermaye artışlarını teşvik ederek sermaye yapılarını güçlendirmek,  şirketlerin borç kullanmak yerine öz kaynak kullanımını teşvik etmek diye düşünülebilir.

Uygulamadan, kamu iktisadi teşebbüsleri, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar dışında bütün sermaye şirketleri yararlanabiliyor.

Uygulama 01.07.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olup, bu tarihten sonra yapılacak sermaye artışlarının nakdi kısmı üzerinden TCMB tarafından açıklanan ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı dikkate alınarak hesaplanan tutarın %50’si, ilgili hesap döneminin kurumlar vergisi matrahından indirilmesi mümkün olacaktır.

Örnek verecek olursak;

Nakden arttırılan sermaye x TCMB Faiz oranı x Süre x İndirim oranı = Kurumlar Vergisi Matrahından İndirilecek Tutar şeklinde hesaplanacaktır.

 01.08.2015 tarihinde 1.000.000.-TL nakdi sermaye artışı yapan bir firma, faiz oranı da 0,16 olarak varsayıldığında, 

( 1.000.000.-TL x 0,16 x 12/5 x 0,50 ) = 33.333.- TL Kurumlar Vergisi Matrahından indirim yaparak 6.666.- TL vergi avantajı sağlanmış olacaktır. Üstelik bu dönemde kurum zarar etmiş ve kurumlar vergisi matrahı yok ise indirim hakkı kaybolmamakta, bir sonraki döneme devretmektedir.

Bilanço öz kaynaklarında bulunan sermaye yedekleri ve dağıtılmamış geçmiş yıllar kârlarının sermayeye ilavesi nakdi sermaye artışı niteliğinde olmayacağından, uygulamadan yararlanmak söz konusu olamayacaktır. Ancak bilançodaki bu yedeklerin %15 stopajı yapılmak kaydıyla dağıtılan kâr yedeklerinin sermayeye ilavesi ile Ticaret Sicil Gazetesi’nde tescil edildiği tarih itibari ile  indirimden yararlanmak söz konusu olabilir.

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top