single image
30-03-2023
Aktuğ KARABAY

Korfbol

En çok takip ettiğimiz ve ilgilendiğimiz spor dalı denince akla futbol ya da basketbol gelir. Peki ya adı pek duyulmamış ancak dünyanın dört bir yanında yüzyıllardır oynanmakta olan, ülkemizde A Milli Takımı olan ve dünyada kadınlar ile erkeklerin aynı takım içinde mücadele edebildikleri tek takım sporu desek … Evet bu yazımızda size hayatımıza yeni giren bir spor dalı , KORFBOL’dan bahsedeceğiz.

Öncelikle çok kısa korfbolun tarihinden bahsetmek isteriz. 

Mucidi Hollanda'lı bir beden eğitimi öğretmeni olan Nico Broekhuysen, korfbol oyununu 1902 yılında Amsterdam'da tasarlamış ve derslerinde oynatmaya başlamıştır. 1920 Belçika ve 1928 Hollanda Olimpiyat Oyunlarında korfbol gösteri sporu olarak yer almıştır. 20. yüzyılın ikinci yarısında, kadın ve erkeklerin sosyal durumlarının değişmeye başlamasını takiben korfbol yaygınlaşmaya başlamış ve 1970 yılında Uluslararası Korfbol Federasyonu’nun sadece Avrupa'da 4 üyesi varken,  1992 yılında 4 kıtada 30'dan fazla ülkede oynanmaya başlanmıştır. Günümüzde IKF üyesi 57 ülkede korfbol resmi olarak oynanmaktadır.

Peki korfbol nasıl bir spor dalıdır ? 

Bu spor kadın ve erkeklerin aynı takımda yer aldığı dünyanın tek takım sporudur.

Amaç rakip takımın 3.5 m yüksekliğindeki sepetine topu atarak sayı elde etmektir.  Korfbol  takım çalışması gerektirir; topla koşmaya veya top sürmeye izin verilmez. Paslaşarak pozisyon üretilir. Bir takım 4 kadın ve 4 erkek olmak üzere 8 sporcudan oluşur. Korfbol sporunda bir erkek bir erkeğe, bir bayan bir bayana savunma yapabilir. Sepetin etrafında 360 derecelik açıdan atış yapma imkanı vardır ve potanın arkasından da oyun devam eder. Salon sporları arasında yer alan korfbol ayrıca çimde ve kumda da oynanabilmektedir.

Türkiye’de ise korfbol  ilk kez 1995 yılında oynanmaya başlandı. 2008 yılının başında Türkiye  Gelişmekte Olan Spor Branşmanları Federasyonu çatısı altına alınan korfbol, çok hızlı bir yükselişe geçti. Özellikle üniversiteler bazında çok popüler olan korfbolda şu an 20’ye yakın üniversite ve 15’in üzerinde kulüp takımı faaliyetini sürdürüyor. A Milli Korfbol Takımı ve U21 Milli Korfbol takımlarının oluşmasıyla 2009 yılından bu yana milli takımlar düzeyinde ülkemizi temsil etmektedir. Yakın zamanda çok sık olarak Europa Cup ve Europa Shield kupalarına katılan kulüpler bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul’da birçok ortaokul ve lisede korfbol takımı bulunmakta ve okullar arası şampiyona yapılmaktadır. Üniversite Sporları Federasyonu bünyesinde düzenlenen şampiyonalar yapılmaktadır. Kapalı ve açık alanlarda, kumda ve çimde oynanıyor olması korfbolun oynanışını cazip kılan unsurlardır. Ülkemizde yapılan Didim Plaj Korfbol Turnuvası ve Kadıköy Belediyesi Plaj Korfbol Turnuvası ile bu sporun sene boyunca her mevsimde oynanışı son zamanlarda artış göstermiştir. Gerekli yatırımların yapılması ve sponsor faaliyetlerinin artmasıyla korfbolun ilerleyen yıllarda çok daha popüler bir spor olacağı düşüncesindeyim.

1995 yılında korfbol ilk kez Marmara Üniversitesi ve F.M.V. Özel Işık Lisesi’nde başlamıştır. 1997 yılı Mart ayında Marmara Üniversitesi Korfbol Takımı, Hollanda'nın Utrecht şehrinde yapılan 10. Avrupa Üniversiteler Korfbol Şampiyonasına katılarak ülkemizi ilk kez resmi olarak temsil etmiştir. Yine 1997, 1999, 2001 yıllarında yapılan çeşitli Avrupa Kupalarına katılmıştır. 2013 yılında Marmara Üniversitesi Spor Kulübü bünyesinde korfbol branşının açılmasıyla resmi olarak kulüpler düzeyinde şampiyonalara katılmaya başlayan Marmara Üniversitesi, ilk katıldığı 2013 Türkiye Büyükler Korfbol Şampiyonası’nda şampiyon olma başarısı göstermiş ve Europa Cup’14 elemelerine gitmeye hak kazanmıştır. 2014 yılında Türkiye ikincisi olan takım, katılmak için başvurduğu Europa Shield‘15 korfbol turnuvasına kabul edilmiş ve orada da ülkemizi temsil etmiştir. Bünyesinde milli oyuncuları barındıran Marmara Üniversitesi SK Korfbol Takımı alt yapı çalışmalarıyla da faaliyetlerine devam etmektedir. Bu sporu ülke çapında geliştirmek ve yurtdışında ülkemizi başarıyla temsil etmek amacıyla yola çıkan ekibin antrenörlüğünü Hilal Karaş, menajerliğini M. Lale Güler sürdürmektedir.

 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top