Yatırımcılara Ulaşmada Yenilikçi Bir Model - Kitle Fonlaması
KİTLE FONLAMASI (CROWD FUNDING)
Bir iş fikriniz veya projeniz olması ve bunu hayata ge&cce...
Devamını OkuKış sezonunun başladığı şu günlerde hepimizi yakından ilgilenen bir konuyu ele almak istedik. Yaşam alanlarımızın ısınması ve sıcak su kullanımı gibi konularda ilk akla gelen çözümlerdendir kombi. Size en uygun kombiyi seçmek için önemli birkaç kriteri gözden geçirmek istedik bu sayımızda.
Kombi, hem ısıtma için hem de kullanma sıcak suyunu aynı anda aynı cihazda üreten "kombine" kelimesinden gelen cihaz ismidir. Kombi kullanıldığında ısıtma devresi için ayrı bir cihaz ve sıcak su devresi için şofben kullanmaya gerek yoktur.
Merkezi sistem mi kombi mi?
2008 yılından itibaren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre 1.000 m2 ve üzeri kullanım alanı olan binalarda merkezi ısıtma sistemi, dış havaya bağlı kumanda sistemi ve ısı paylaşım cihazları ile değişken devirli sirkülasyon pompası kullanılması zorunludur. Bu da demek oluyor ki; bu şartı sağlamıyorsanız kombi kullanabilirsiniz. Ancak yine aynı yönetmeliğe göre bireysel ısıtmada gaz yakıt tüketilen mahaller
250 m2 ve üzerindeyse yoğuşmalı cihaz kullanılması zorunludur.
Kombi nasıl çalışır?
Basitçe bir eşanjör, bir sirkülasyon pompası ve bir de yanma odasından oluşur. Yanma odasındaki alev ana eşanjörden geçen suyu ısıtır. Sirkülasyon pompası da sisteme suyu gönderir. Kullanma suyu için kullanılan vana suya yol vererek ya direkt olarak sıcak suyu sağlar ya da ikinci bir eşanjörden geçirerek kullanma suyu elde eder.
Kombi sürekli mi çalışmalı?
Tek cümle ile ‘’ duruma göre’’ değişir. Eğer gün içinde kısa aralıklarla kombinizi kapatma ihtiyacınız doğuyorsa bu durumda kombiyi kapatmadan en düşük sıcaklıkta devamlı çalıştırmanız faydanıza olacaktır. Ancak evde herkes çalışıyor ve ısıtma ihtiyacı sadece akşam belli bir saatten sonra doğuyorsa; evden çıkarken kombinizi kapatın! Ama bana sorarsanız, koyun bir oda termostatı, programlayın haftalık olarak, ayarlayın 23-24 dereceye, ne ne zaman kapatıp açacağınızı düşünün, ne de tasarruf yapıp yapmadığınızı... Oda termostatı maksimum tasarruf demektir.
Kombi nereye konulmalı?
Öncelikle yanma olan bir yerde havaya ihtiyaç vardır. Metal aksamın olduğu yerde de rutubete ihtiyaç yoktur. Yoğun yaşam alanı olmayan bölgelerde konumlandırılması olası olduğundan, böylece haliyle evin içinde mutfak, kapalı balkon gibi yerler en uygun bölgeler. Banyo, açık balkon (PVC sistemi ya da ahşap dolap içine alınmış) veya oturma odası son derece uygunsuz yerler oluyor.
Kombi çeşitleri nelerdir?
Çalışma prensibine göre: Konvansiyonel / Yoğuşmalı kombi,
Ateşleme Sistemine göre: Elektronik veya pilot ateşlemeli,
Baca Sistemine göre: Bacalı / Baca fanlı(yarı hermetik) / hermetik,
Eşanjörüne göre: Tek eşanjörlü / Çift eşanjörlü
Hangi kombi bana daha uygun?
Yönetmelik gereği 250 m2‘nin üzerindeki mahallerde yoğuşmalı kombi kullanmak mecburi. Eğer mantolamalı, alt ve üst katta sürekli ısıtma olan bir ara kat dairede oturuyorsanız, kombinizin dönüş suyu sıcaklığının çok düşmesi beklenmeyen bir durumdur. Bu durumda da kombiniz genellikle yoğuşma mertebesine hiç geçmeyecektir. Bu durumda yoğuşmalı kombinin ilk yatırım maliyetini geri kazanmanız epeyce zaman alacaktır. Bu tür durumlarda konvansiyonel / modülasyonlu / yoğuşmasız kombi almak görece daha kârlı olacaktır.
Tercihen çift eşanjörlü kombiler sıcak su kalitesi ve hızı olarak daha konforlu bir kullanım öne sürerken, tek eşanjörlü kombiler komponent azlığı sebebiyle daha az arıza yapma olasılıklarından ötürü avantajlı sayılabilirler.
Kombi yaz konumu / kış konumu ne demektir?
Kombinizi hem ısınma hem de sıcak su için kullandığınız zamanlarda kış konumunda kullanıyorsunuz demektir. Eğer sadece sıcak su devrede, ısıtma devresi kapalıysa buna da yaz konumu ifadesi kullanılır. Kombiyi kışın kış ve yazın yaz konumunda tutarak şalteri hiç kapatmamak en faydalı kullanım şeklidir.
Kombimin su basıncı ne olmalıdır?
Kombide ideal su basıncı 1 - 2,5 bar arasındadır. Genellikle 1,5 bar’a ideal ayarlı kombilerde basıncın 1 bar’ın altına düşmemesi gerekmektedir.
Kombi kapasitesini nasıl belirlemeliyim?
Basitçe, mahal m2 x (125…150) = …. Kcal/h. Ancak unutulmamalıdır ki kombi; toplam ısı kaybı ve sıcak su ihtiyacı belirlenerek uzman mühendis tarafından seçilmelidir.
Kombi arıza yapınca ne yapmalıyım?
Elbette ki herkes servisi arayacağını biliyor. Ancak önemli olan herhangi bir kombi servisi çağırmaktansa markanızın yetkili ve etkin servisleri ile irtibata geçip periyodik bakımlarını da aynı servislere yaptırmaktır. Böylelikle sürekli gittiğiniz doktorunuz misali kombinizle ilgili her türlü geçmişi bilecek ve belki de arıza henüz olmadan sizi uyaracaktır. Unutmayın servisiniz ne kadar spesifik ise o kadar işinde uzmanlaşma fırsatı bulmuş demektir.
KİTLE FONLAMASI (CROWD FUNDING)
Bir iş fikriniz veya projeniz olması ve bunu hayata ge&cce...
Devamını OkuYapılarda mekanik, elektrik ve borulama sistemleri; yapının türüne ve ihtiyaca gör...
Devamını OkuÖğrenme güçlüğü olan çocuklar 4 temel zihinsel süreç...
Devamını Oku