single image
10-01-2024
Murat ÇANKAYA - Mustafa YAPRAK

Gaziantep Şehir Hastanesi

Rönesans Sağlık Yatırım ile Sağlık Bakanlığı tarafından Kamu Özel İş Birliği (PPP) modeli kapsamında inşa edilen Gaziantep Şehir Hastanesi, Ekim 2023 itibari ile hizmet vermeye başladı. Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde, toplam 330.009 m² arsa alanı üzerine kurulan 638 bin m² alanda hizmet veren hastanenin, şehrin yanı sıra çevre iller olmak üzere tüm bölgenin sağlık ihtiyaçlarına çözüm olması hedefleniyor. Birleşim Grup olarak elektromekanik taahhüt alanındaki tecrübemizi, son yıllarda üstlendiğimiz büyük hastane projeleri sayesinde arttırdık. Bu tecrübeden aldığımız güçle Gaziantep Şehir Hastanesi’nin Birleşim Mühendislik olarak mekanik taahhüt, Erde Mühendislik olarak elektrik taahhüt işlerini başarıyla tamamlamış bulunmaktayız. 

Hastane, toplam 1.875 yatak kapasiteli 3 farklı hastaneyi bünyesinde barındıran bir entegre sağlık kampüsü niteliğindedir. Bu hastaneler, 1.625 yatak kapasiteli ana hastane, 150 yatak kapasiteli fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi ve 100 yatak kapasiteli yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanelerinden oluşmakta. Ana hastane, ortak bir çekirdek yapı etrafına kurulmuş 4 bloktan oluşmaktadır. İçerisinde yer alan diğer hastaneler:  

 

• 401 yatak kapasiteli onkoloji hastanesi ve kardiyoloji ve kardiyovasküler hastanesi

• 459 yatak kapasiteli kadın doğum ve çocuk hastanesi

• 732 yatak kapasiteli genel hastane ve psikiyatri hastanesi

• 33 yatak kapasiteli ana hastane

 

Hastanede 60 yatak kapasiteli yenidoğan bakım ünitesi, 4 yatak kapasiteli yanık yoğun bakım ünitesi ile birlikte 259 yatak kapasiteli yoğun bakım ünitesi ve ayrıca yanık yoğun bakım ünitesinde 16 adet de hasta yatak odası; tesis kapsamında 20 yatak kapasiteli kemik iliği ünitesi, 30 adet koltuklu hemodiyaliz ünitesi ve 40 adet koltuklu kemoterapi ünitesi hizmet vermektedir.

Hastanelere ek olarak sağlık destek tesisleri, ticari alanlar, teknik servis binası, helikopter platformu, trijenerasyon tesisi bulunmaktadır.

MEKANİK TESİSAT PROJE BİLGİLERİ

 

Gaziantep Şehir Hastanesi projesinin mekanik tesisat işleri, Birleşim Grup şirketlerinden Birleşim Mühendislik tarafından üstlenilmiş ve çalışmalar mevzuata uygun bir şekilde tamamlanmıştır. Projenin yangın, havalandırma, pis su, temiz su, ısıtma soğutma, buhar sistemleri başarıyla tamamlanmıştır. Proje 1 adet ana kütle 4 adet kuleden oluşmaktadır. Projemizde Teknik Servis Binası’nda (TSB) yer alan kazan ve soğutma gruplarından elde edilen sıcak soğuk su, sirkülasyon pompaları vasıtasıyla DN500-DN300 boru hatları ile ana bina ve blok altlarında bulunan toplam 5 adet mekanik odaya gitmektedir. Mekanik odalardan fan-coil cihazları ve klima santrallerine taşınarak merkezi ısıtma soğutma sağlanmaktadır. Yine aynı binada yer alan ana buhar jeneratörleri ile hijyenik santraller, çamaşırhane, sterilizasyon ve diğer hijyenik alanlara buhar sağlanmaktadır. Hijyenik buhar üretimi için ayrıca 3 adet hijyenik buhar santrali konumlandırılmıştır.

 

Kullanılan ekipmanlar şu şekildedir;

• 3 adet buhar jeneratörü 2000 kg/s

• 5 adet 9000 kW sıcak su kazanı 

• 9 adet 4000 kW su soğutmalı chiller 

• 9 adet 4800 kW soğutma kulesi 

• 2 adet 1250 GPM yangın pompası 

• 169 adet pis su pompası 

• 19 adet temiz su hidroforu 

• 287 adet sirkülasyon pompası 

• 196 adet klima santrali 

• 97 adet hijyenik klima santrali 

• 531 adet fan 

• 231 adet jet-fan

• 69 adet jet-fan ana axial fanları 

• 2200 adet fan-coil cihazı 

Mekanik işler yazı sahibi: Murat ÇANKAYA – Koordinatör  

 

ELEKTRİK TESİSAT PROJE BİLGİLERİ

Birleşim Grup şirketlerinde Erde Mühendislik olarak elektrik tesisat işlerini üstlendiğimiz 330.009 m² arsa alanı üzerine kurulan Gaziantep Şehir Hastanesi, ortalama 50 staff kadro ve 750’nin üzerinde saha personeli ile başarılı bir şekilde tamamlanarak açılmıştır.

Toplamda 1.500.000 a/s ile tarafımızdan 60 ameliyathane, MR, röntgen, steril alanlar, ameliyat öncesi ve sonrası birimler, yoğun bakım, acil servis ve laboratuvar gibi direkt olarak hastanenin hayati işlevselliği olan birimleri yapılmıştır. Yanı sıra tüm enerji ve SCADA sistemi ile birlikte hastanenin fiber optik tüm altyapısı, ana mekanik cihazlarının enerji besleme ve otomasyon alt yapısı, ana mutfak, yemekhane, çamaşırhane yine şirketimiz tarafından tamamlanarak devreye alınmıştır. 

Toplamda 54 MVA’lık kurulu güç talebini kesintisiz olarak sağlayabilmek için her biri diğerinin yedeği olmak üzere 24 adet trafo, tüm şebekeyi besleyecek 30MVA 12 adet step-up trafo ile entegre generatörler ve afet durumlarında ve normal işletmede kullanılmak üzere 7,5 MW Trijenerasyon sistemi kurulmuştur.

Hastanede toplamda 151 adet orta gerilim hücresi, 30.000 metre orta gerilim kablosu ile birlikte ring yapılarak sistem kurulumu yapılmıştır.

Ameliyathaneler, yoğun bakımlar, veri merkezi gibi kritik alanlar için farklı güçlerde toplamda 44 adet UPS cihazı bulunmaktadır.

Binada yer alan ameliyathane, yoğun bakım odaları ve laboratuvarlara ait toplamda 130 adet izole güç sistemi panosu üzerinden beslenmektedir.

Proje genelinde toplamda 900 göz elektrik panosu tesis edilmiş olup, yaklaşık 3.8 km busbar montajı,1.500.000 metre kuvvet kablosu çekilmiştir.

Zayıf akım sistemlerinde toplamda 3.350.000 metre kablo çekilmiş, 42.000 adet ürün montajı yapılmış ve başarılı bir şekilde devreye alınmıştır.

Yangın ihbar sistemi, acil anons ve seslendirme sistemi, kartlı geçiş sistemi, hemşire çağrı sistemi, CCTV sistemi, aydınlatma otomasyon sistemi, RFID sistemi, merkezi saat sistemi, itfaiyeci telefon sistemi, SCADA sistemi, telefon ve data sistemi, bina otomasyon sistemi, sıramatik sistemi, karbonmonoksit, izlenebilir acil aydınlatma istemi sistemi gibi zayıf akım sistemleri ile birlikte bina ve hasta güvenliği için akıllı bina sistemleri tesis edilmiş, hem nokta hem de fonksiyon testleri hazırlanmış, proje ve senaryolar doğrultusunda eksiksiz devreye alma yapılmıştır.

 

Elektrik Tesisat Yazı Sahibi: Mustafa Yaprak – Proje Müdürü 

 

6 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Genel hastane binası , kalp damar–onkoloji hastanesi, genel hastane ve psikiyatri hastanesi, kadın hastalıkları, doğum ve çocuk hastanesi, yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi, fizik tedavi ve rehabilitasyon binası ve İl Sağlık Müdürlüğü Binası olmak üzere 7 ayrı binadan oluşan, 199 yoğun bakım yatak kapasitesinin yanı sıra 60 yatak kapasiteli yenidoğan bakım ünitesinin de bulunduğu Gaziantep Şehir Hastanesi; 3 bin acil hastaya, günlük ise 15 bin 500 ayakta hastaya tedavi imkânı sunmaktadır. 4 bin sağlık personeli ile birlikte yaklaşık 6 bin kişiye kalıcı istihdam sağlamakta olan Gaziantep Şehir Hastanesi kompleksini günlük 45 bin kişinin ziyaret etmesi ön görülürken, çevre iller ile birlikte yaklaşık 9 milyon kişiye hizmet vermesi beklenmektedir.

Ayrıca hastanenin çevreye duyarlı mühendislik yaklaşımı ve enerji tasarrufu çözümleri ile dünyanın en prestijli yeşil bina sertifikalarından biri olan LEED Gold Sertifika alması planlanmaktadır.

 

Kaynakça

http://www.gaziantepsehirhastanesi.com/tr/46191/PROJE-HAKKINDA 

https://ronesans.com/projeler/yatirim/gaziantep-sehir-hastanesi 

https://ronesans.com/haberler-makaleler/dunya-devi-yatirimcilar-gaziantep-e-saglik-yatirimi-yapiyor 

 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top