single image
17-11-2023

Biyofilik Tasarım

İnsanları doğaya yakınlaştıran, doğa ile iç içe yaşıyormuş hissi veren mekânlar yaratan bir yapı tasarım ilkesi, Biyofilik tasarım. 

Biyofilik tasarım, bina sakinlerini doğaya daha yakından bağlamak isteyen bir mimari yaklaşımdır. Biyofilik tasarımlı binalar, doğal aydınlatma ve havalandırma, doğal peyzaj özellikleri barındırmak ve insanlar için daha üretken ve sağlıklı bir çevre yaratmak gibi amaçlara hizmet eder.

Biophilia (Biyofili) kelimesi, Yunanca'dan gelen Bio (Hayat) ile Philia (Düşkünlük, Sevgi) kelimelerinin birleşiminden oluşur. İnsanların doğa ve diğer canlılarla içgüdüsel olarak bağlantı kurma, bir arada olma eğilimini ifade eder. Biyofili kelimesi ilk olarak psikanalist ve sosyolog Erich Formm tarafından 1964 yılında kullanmış, 1980’li yılların başında biyolog Edward Wilson, doğayla kurduğumuz bağın genetik bir kelime olduğuna dikkat çekmiş ve biyofili kavramını yaşama ve benzeri süreçlere yönelik doğuştan gelen bir eğilim şeklinde tanımlamıştır.

Biyofilik tasarım, inşa edilmiş çevrede, insan-doğa etkileşiminin ve doğanın yararlı etkilerinin sürdürülmesinin yollarını araştırmayı amaçlar. Bunu yaparken de insan ve tüm canlıların doğaya erişilebilirliği mümkün kılmak için yaşam alanlarında duvarlara, iç mekânlara ve çatılara bitki ve ağaçların yerleştirilmesini uygular. Kısaca kent yaşamının basıcı havası ve iklim krizlerinin etkilerine direnerek bize soluklanıp ferahlayacağımız alanlar açar.

Biyofilik Tasarımın Genel Anlamda Yararları Nelerdir?

1. Fiziksel ve zihinsel sağlığımıza yardımcı olur.

2. Duyularımızı keskinleştirmeye yardımcı olur.

3. Zihin restorasyonumuzu ve üretkenliğimizi geliştirir.

4. İş yerinde, çalışma ya da üretim ortamında devamlılık oranlarını artırır.

5. İşletmenin alt satırına ekler.

6. Doğadan ilham alan teknolojideki gelişmeleri teşvik eder.

7. Doğayla daha güçlü bir bağ kurmamıza, dolayısıyla onu korumaya özen göstermemize yardımcı olur.

8. Farklı bina tiplerinde, farklı faydalar sağlar.

 

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Biyofilik_tasar%C4%B1m

14 Patterns Of Biophilic Design, Improving Health & Well-Being In The Built Environment, William Browning, Catherine Ryan, Joseph Clancy, 2014 by Terrapin Bright Green

https://www.ecobuild.com.tr/post/biyofilik-tasar%C4%B1m-veya-dizayn-nedir

 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top