single image
13-04-2023
Dyt. Hülya ÇAĞATAY

Kilo Vermek İçin Karar Verme Vakti

Kilo kaybetmek için her yolu deneriz, özellikle aklımıza gelen her diyeti kullanırız. Fakat tüm bu diyetlerle aslında bir nebze daha metabolizmamıza zarar vermiş oluruz. Sağlıklı ve dengeli kilo vermek ancak rahat, dengeli, mutlu olarak yapılan beslenme planlarında mümkündür. 10 yıllık meslek hayatımda gördüm ki, her kim mutlu ve keyif ile diyet yapıyorsa o kişi çok kolay kilo veriyor. Bunun tam karşıtı kilo vermek için acele eden, diyeti işkence gibi algılayarak bir cezaya çeviren kişiler ise her zaman kilo vermekte çok zorlanıyor. 

Diyet yapmayı anlam olarak sadece zayıflamak ya da dışardan bakıldığında daha iyi bir vücuda sahip olmak olarak algılama sebebiyle birçok yanlışa kapı açar olduk. Aslında biz beslenme uzmanları her zaman önce beslenme eğitiminin verilmesi ve davranışların doğru yönde değişime uğramasını isteriz. Fakat bunu yapmak oldukça zor olabiliyor. Aslında neden sağlıklı beslenmeye adım atmamız gerektiğini irdelemek bile, bu yolda doğru şekilde ilerlemeyi sağlamaktadır. Kilo veya şişmanlık birçok hastalığın başlamasına sebep olmaktadır, hatta bu hastalıklar ilerleyen yaşlarda ölümlere bile neden olabilmektedir. Günümüzde çok duyduğunuz insülin direnci, metabolik  sendrom, hipertansiyon gibi hastalıklar kilo ile ortaya çıkmışsa bilin ki büyük tehlike içerisindesinizdir. İyi olan ise kilo verildikçe çoğunlukta tüm komplikasyonların ortadan kalkıyor olmasıdır. 

Elbette kilo verirken bizim için en önemli nokta kiloyu nereden vereceğimizdir. Çok karşılaştığım bir soru olan kiloyu yüzden vermeyeceğim değil mi sorusunun yanıtı çok nettir: Kilonun nereden gideceğine beden karar verir ve burada genetik büyük bir etkendir. Yani genetik olarak nereden yağlanmaya müsaitsek o bölgeden daha zor kilo veririz. Fakat şunu söylemeliyim ki bölgesel kilo verdiren bir diyet yoktur. Sadece karın kaslarının ortaya çıkışında diyetin etkisi inanın sporun etkisinden daha baskındır. 

Muazzam kalitede bir diyet ile dengeli kilo kaybeder ve bölgesel yağlanan kısımlara yönelik egzersizleri çok iyi planlarsanız diyet ve spor ikilisinin muhteşem iksiri sizi sarar ve ortaya çok güzel sonuçlar çıkabilir. Bunun yanı sıra erkeklerde karın kadınlarda kalça ve benzeri bölgelerde yaptığımız bazı deri altı yağ dokusunu azaltan uygulamalar ile diyet süresince bölgesel kilonun yerleşik olduğu bölümü çok daha iyi inceltip toparlayabiliyoruz. Elbette bu konuda uzman kişiler ile program süresince planlı hareket etmek çok önemlidir. 

 Kilo verme süreci için 8 etkili kural !

Kural 1: Kahvaltıyı asla es geçmeyin, kahvaltısız güne başlamak pilinizi başından bitirmek demektir. Gerekli olan enerji yakımını sağlamak için metabolizmanızı harekete geçirmeniz şart ve bunu kahvaltı öğünü yapar. Kahvaltı öncesi 1 bardak limonlu su ise enerji verir ve zayıflamanızı destekler.

Kural 2: Asla ara öğünsüz kalmayın. Her ne olursa olsun bazen elma bazen kuru incir bazen badem veya fındık gibi yağlı tohumlardan çantanızda bulundurun.  Ara öğün yapmadığınız sürece depolama için uğraşan vücut aynı görevine devam edecektir. Ara öğün yapmaya başladığınızda ise daha iyi yakacağından emin olun.

Kural 3: Eğer tansiyonunuzu etkileniyor ise yeşil çay için iyi bir planlama yapın. Etkisini kanıtlamış olan yeşil çay kilo vermeyi ve yağ yakmayı destekliyor. Günde 4 fincan yeşil çay yağ yakmanıza tahmininizden çok daha büyük bir destek sağlayacak. 

Kural 4: Süt yerine soya sütü kullanın. Hem düşük kalorili hem de içimi çok keyifli olan soya sütü ile kahvaltıda gevrekler ile veya ara öğünlerde kahveniz ile tüketebilirsiniz.

Kural 5: Her gün 1 kivi yemeyi alışkanlık haline getirin, kivi hem bağırsak hareketlerinizi düzenler hem de içerdiği C vitamini ile size enerji verir. Kivi diyetler için vazgeçilmezdir. 

Kural 6: Asla proteinsiz kalmayın. Her gün ya tavuk, ya hindi, ya balık, ya da et tüketin. Elbette bitkisel proteinleri de unutmayın özellikle nohut ve mercimeksiz kalmayın.

Kural 7: Haftada 1-2 defa bir öğününüzde kinoa ya da karabuğday tüketin, hem iyi kalite bitkisel protein alın hem de sindirim sisteminizi destekleyin. 

Kural 8: Mutlu olun, mutluluk ve aşk kilo vermeyi kolaylaştırır. Kilo vermenin anahtarı bitkiler ya da su değildir, mutluluktur. Eğer mutlu olmayı ve mutlu yemeyi denerseniz her şeyin daha yolunda gittiğini göreceksiniz.

Hülya ÇAĞATAY’ın diyet yaklaşımı ve vizyonu nasıldır?

Diyete yaklaşım:

Tüm savunduğum konuların kendi beslenme protokollerimde ve danışan ilişkilerimde muhakkak uyguluyorum. Önce tartıya bağlanmak yerine bana bağlanmalarını sağlamaya çalışıyorum. Diyet danışmanlığımın içeriğinde bilimsel öğrenilmişliklerden çok insan ilişkisi olduğunu söyleyebilirim. Çevremde, danışanlarımda ve bazen kendimde bile gördüğüm şu ki bizler diyet yapmaya ne kadar anlam yüklersek o kadar ayağımıza dolanıyor. Bunu çok samimi ve hissederek söylüyorum çünkü her kim diyet yapmanın derdini değil keyfini çıkarıyorsa, o kişi çok daha kolay kilo veriyor. Tüm bunların yanı sıra işin bilim kısmına gelince ben her şeyi yemekten yana olan bir uzmanım. Her şeyi yemeliyiz çünkü bunu bilmek kendinizi mevcut durum ya da şartlardan soyutlamanızı engelliyor, yani yine işin içine duygular giriyor. Her şeyi yemek fakat miktarına ve sıklığına dikkat etmek tüm dengeyi değiştiriyor. Sadece bunu yaparak kilo veren çok kişi var. Benim beslenme ve diyet anlayışımda özgürlük var, huzur var…

Kilo verme süreçlerinde izlenen yol?

Kilo verme süreçlerimde başarıya giden yol elbette önce motivasyondur. İyi yazılmış bir diyetten daha önemlisi insanın ne istediğini anlayabilmektir. Anlamanın tek yolu ise iyi bir dinleyici olmaktır. Diyet planını oluştururken bilimden önemlisi ise kişinin yapacaklarını iyi bilebilmektir. Ben hazırladığım tüm program ve takip süreçlerimde her zaman kişinin neyi yemeği sevdiği, neden vazgeçemediği, neyle mutlu olduğunu ön planda tutarım. Bunun yanı sıra spor alışkanlığını oluşturmada mutlaka etkin olması dışında sürdürülebilir olması önemlidir. Bölgesel kilo sorunu olan ve kilo verme sürecinde deforme olacak bölümleri iyi tespit etmek ve bu bölgelere yönelik bir süreç belirlemek çok önemlidir. Bölgesel kilo verme için FDA (Food and Drug Administration-Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı teknolojiler ile diyeti destekler, bölgesel yağ yakımına hedefleniriz. Böylece program sürecinde sarkma, deformasyon oluşmaz ve son gelinen noktada bölgesel kilolarda ortadan kaldırılmış olur. Elbette bu sonuçlar ile mutluluk ve başarı kaçınılmaz sondur. 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top