single image
25-03-2024

Dünyada nadir görülen büyüleyici çiçekler

Rothschild's Slipper Orchid (Paphiopedilum Rothschildianum):

Orkide ailesinin en değerli üyelerinden biri olarak kabul edilen çiçek Malezya'nın Borneo adasına özgüdür. Bitkinin eşsiz görüntüsü, güzel çizgili yaprakları 15 sene süren büyümesini beklemeye değer kılar.   

 

Çikolatalı Kozmos (Cosmos Atrosanguineus-Chocolate Cosmos):

En son 1902 yılında yetişen ve aynı yıl koruma altına alınan kozmoz çiçeği, bu tarihten itibaren vejetatif üremeyle çoğalmakta yani klonlanmaktadır.  Meksika'ya özgü bu çiçeği nadir kılan koyu kahve rengi ve adından da anlaşılacağı üzere yaydığı muhteşem çikolata kokusudur. Koyu kırmızı ve koyu kestane kahverengisi renginde olan çikolata kozmozu, sıcaklığa ve susuzluğa dayanıklı bir bitkidir.

 

Youtan Poluo (Udumbara Flower):

Çin ve Tayvan'a özgü bu çiçeğin çapı sadece 1 milimetredir, hafif ama çarpıcı sandal ağacı benzeri bir koku yaydığı bilinmektedir. Budizm inancına göre 3000 yılda bir açtığına inanılan ve kutsal sayılan bu çiçek ortaya çıktığı zaman bir kralın doğacağına veya çok nadir bir olayın gerçekleşeceğine inanılmaktadır. “Youtan Poluo”, anlam olarak “Cennetten gelen hayır çiçeği” olarak adlandırılan bu çiçek ağaçlarda parazit olarak yaşar. Ağaçların dallarında, meyvelerinde veya yapraklarında yaşayan bu çiçeğin gözle görülmesi çok zor olmasından ötürü ender olarak görülür.

 

Kadupul Çiçeği (Epiphyllum Oxypetalum):

Gecenin kraliçesi çiçeği en kısa ömürlü olan çiçeklerden bir tanesidir. Yılda sadece bir kez ve gece açar şafak doğmadan da ölür. Öyle ki bu çiçeğin ömrü sadece 4 saattir. Şafak doğumu ile birlikte açan bu çiçek 4 saatin sonunda yapraklarını dökmeye başlar ve bunun sonucunda ise solmaya başlar. Bu çiçeğin oldukça sakinleştirici bir kokusu bulunmaktadır. Bundan dolayı nadir bulunan bir çiçektir. Çiçekçilerde ya da başka bir mezattan almanıza imkân yoktur.

 

Asma Yeşim (Jade Vine-Strongylodon Macrobotrys):

Mavimsi mint yeşili bir renge sahip olan bu çiçek Filipin yağmur ormanlarına özgüdür, onu ender kılan özelliği ise yarasaların tohumlarını taşıyarak üremelerini sağlamasıdır. Bu harika pençe şeklindeki çiçek, doğal yaşam alanı endişe verici yüksek bir oranda yok edildiğinden, doğada soyu tükenme tehlikesindedir. Yeşim asma çiçeklerin rengi maviden açık yeşile doğru değişir.

 

Hayalet Orkide (Dendrophylax Lindenii  : 

Yapraklarının şekillerinden adını alan hayalet orkideler, Küba, Florida ve Bahamalar bölgelerinde bulunurlar. Hayalet orkide bitkisi çok nadirdir çünkü onu çoğaltmak neredeyse imkânsızdır. Yaprakları yoktur, fotosenteze bağlı değillerdir ve kendi yiyeceklerini üretmezler. Büyümek için belirli konaklama ağaçlara ve çiçek açması içinde mükemmel koşullara ihtiyaç duyarlar. Florida’da nesli tükenmekte olan bir bitki olarak kabul edilirler.

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top