single image
13-04-2023
Yeşi̇m Güleryüz ÖZKAN

Yaz Aylarında Evcil Hayvan Bakımı

Sıcak havaların başlamasıyla evde beslediğiniz dostlarımız ile birlikte dışarıda geçireceğiniz süre kış aylarına nazaran artacak, bu da beraberinde bazı problemlere sebep olabilecektir.

Yaşanan problemlere kısaca değinmek gerekirse, sıcak ve nemli havalarda aktif hale geçen parazitler bu sorunların başında gelmektedir. Köpek ve kedilerden kan emerek beslenen pire ve keneler birçok hastalık oluşturabilirler. Bunlardan en sık karşılaşılanı pire alerjisidir (FAD- Flea Allergic Diseases). Kan emme esnasında pirenin akıttığı salya ve pire yoğunluğunun fazla olması hastalığa neden olur. 

Pire istilasının neden olduğu önemli diğer bir sorun da anemidir (kansızlık). Zayıf, yaşlı, bakımsız ya da başka bir rahatsızlığı olan veya nekâhet dönemindeki kedi ve köpeklerde ölüme dahi neden olabilecek şiddetli anemiye sebep olabilir.

Pire ve kene, kan emme esnasında salgıladıkları salgılarla kan parazitlerini de taşıyarak petlerin yaşamını tehdit eden önemli bir sorun yaratırlar. Bu parazitler enfeksiyöz aneminin (enfeksiyona bağlı anemi) oluşmasında birincil derecede etkendir. Paraziter nedenlere bağlı olarak şekillenen enfeksiyöz anemi özellikle kedilerde (Feline Enfeksiyöz Anemisi) ciddi sonuçlara neden olmaktadır.

Köpekler için önem taşıyan diğer bir hastalık olan Lyme hastalığında etkenlerin hem köpekten köpeğe hem de insanlara bulaşma ve yayılmasında keneler etkendir. Bu hastalıktan korunmak için paraziter uygulamalar yanında Lyme aşısı yaptırarak tüm risk faktörlerini önlemeniz mümkün olacaktır.

Pire ve kene mücadelesinde pek çok yöntem kullanılmaktadır.  Bunlar içinde en etkili yöntem spot-on damlalardır. Bu damlalar pire, kene, ısırıcı bit enfestasyonlarında tedavi ve kontrol amacı ile kullanılır. Parazitlerin yumurta, larva ve pupalarının da gelişmesini engellediklerinden tercih edilirler. Bunun haricinde pire tasmaları, pire tozları ve şampuanları da uygulanabilir.

Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise sıcak çarpmasıdır. Direkt güneş etkisine bağlı olarak veya hava akımının yetersiz olduğu ortamlarda (araç içi, kapalı balkon)  bırakılmaları sonucu görülen sıcak çarpmaları, ciddi sorunlara neden olabilir. Mümkünse köpeğinizi 11:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkartmamaya, serin ve havadar bir yerde tutmaya özen göstermelisiniz. 

Eğer köpeğiniz denize girmeyi seviyorsa çıktıktan sonra mutlaka tatlı suyla durulanarak tuzdan arındırılmalı, kulakları bir havlu ile kurutulmalıdır.  

Bakımsız, otluk, boş arazi ve bahçelerde yeşil otların kurumasıyla ortaya çıkan dikenli  bitkiler ve pisipisi otu (kılçık otu) diye bilinen bitkiler köpekleriniz dolaşırken özellikle kulaklarına, patilerinin aralarına, göz ve tüy aralarına girebileceğinden, her eve dönüşte bu bölgeleri kontrol etmeniz gerekmektedir. Pisipisi otu kulak içerisinde ilerleyerek sağırlığa kadar ilerleyebilecek problemlere neden olur. Pati aralarına girip ilerlediği takdirde de bacakta şişlik, iltihaplanmayla beraber topallığa neden olmaktadır. 

Yaz aylarında çok masum görünen ama belki de pet sahipleri tarafından yapılan en büyük yanlış beslenme konusudur. Mangaldan artan kemikli tavuk etleri köpeklerinizin mide ve bağırsakları için çok sakıncalıdır. Çok sivri yapıda olan tavuk kemikleri köpeğinizin sindirim sistemine saplanabilir. Büyük bir zevkle kıtır kıtır yenen kemikler daha sonra başınıza iş açabilir. Bunun için aşırıya kaçmadan kemiksiz olarak et verebilirsiniz. 

Kedi ve köpeğiniz,  taze ve temiz suya her daim ulaşabiliyor olmalıdır. 

Uygun bir bakım, beslenme, düzenli takip edilen aşılama ve parazit mücadelesi ve en önemlisi sizin sevginize her şeyden daha çok ihtiyaç duyan sadık dostlarınızla mutlu bir yaz geçirmenizi dilerim. 

 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top