single image
14-04-2023
Dyt. Hülya ÇAĞATAY

Vücudunuzu Sonbahardan Kışa Hazırlayın

Kış ayları yaklaşırken, hastalıklar da ortaya çıkmaya başlar. Kışa iyi hazırlanmak, kaliteli beslenmek bağışıklığı güçlendirmenin en iyi yoludur. Sağlıklı bir kış için vücudumuzda öncelikli bağışıklığı güçlendirmek gerekir, bunun en iyi yolu ise antioksidan kapasitesi yüksek besinler ile beslenmektir.

Günümüzde hepimiz sağlıklı beslenmek istiyoruz ve bunun için öğünlerimizde en sağlıklı olduğunu düşündüğümüz besinleri tüketmeye özen gösteriyoruz.  Peki ya bu besinleri tüketirken doğru kombinasyonları yapabiliyor muyuz? Öğün kalitemizi arttıracak antioksidanları doğru şekilde ve yeterli miktarda tüketiyor muyuz?

    Sürekli konuşulan bu antioksidanlar nedir öncelikle bu konuda aydınlanmamız gerekiyor. Tükettiğimiz sağlıksız pek çok yiyecekle vücudumuza serbest radikal denilen zararlı maddeleri alabiliyoruz. Serbest radikalleri özellikle yanmış yağlarla yediğimiz kızartmalar, etlerin yanmış kısımları, yüksek ısıda pişirilmiş bol yağlı hamur işleri, hamburger etlerinde bulunan sodyum nitrat ve hazır cips, kraker ve kurabiyelerin yapımında kullanılan trans yağlardan vücudumuza alabiliyoruz. Bu maddeleri vücudumuzdan temizleyebilmenin ise tek bir yolu var işte burada karşımıza antioksidanlar çıkıyor. Antioksidanlar serbest radikalleri yok eden maddedir diyebiliriz. Antioksidanlar bizi kanser, kalp-damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorunundan korumaktadır. Yaşanılan sorunlardan biri insanların sentetik antioksidanlara gösterdikleri ilgidir. Sentetik antioksidanlar ucuz olmaları, güçlü antioksidan aktivite göstermelerinden dolayı tercih edilmektedir. Ancak, sentetik antioksidanların kızartılmış ürünlerde tam etki göstermediği, kötü tat ve kokuya neden olduğu ve en önemlisi kanserli hücre oluşmasını uyararak sağlığımızı olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Bu yüzden bazı ülkelerde kullanımı sınırlanmış bazılarında ise yasaklanmıştır. Bu yüzden sentetik oksidanlardan uzak durmamız gerekir. Marketlerden doğal antioksidan kaynağı olarak görüp aldığımız pek çok yiyeceği tüketmemiz temelde doğru görünebilir ama aslında işin bir püf noktası var. Bu da tek bir antioksidan kaynağının tek başına bizi bu hastalıklardan koruyamayacak olmasıdır. Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki günlük öğünlerimizde ve ara öğünlerimizde yalnız bir antioksidan kaynağını değil birden fazla kaynağı bir arada tüketmemiz bizi kanser ve kalp-damar hastalıklarından korumaktadır. Peki ya antioksidan etkisini arttırabilmek için neleri nelerle birlikte yememiz gerekir. Örnek kombinasyonlar;

 -Badem ve portakal

-Ispanaklı yumurta, havuç ve greyfurt suyu

-Taze acı toz biberli yeşil fasulye

-Taze fıstık ve çilek

-Yeşil biberli, karalahanalı zeytinyağlı salata

-Köri ve limonlu sebze yemekleri

-Bezelye ve brokoli

-Fındıklı ve ahududulu müsli

Antioksidan özellikli tarifler:

Ananaslı Kereviz Salatası:

Malzemeler:

½ adet kereviz 

5 dilim ananas

2 çorba kasığı portakal suyu 

1 adet yeşil elma

1 kâse iri çekilmiş ceviz içi

Tuz

4 çorba kaşığı yoğurt

1/2 paket krema

1 çay bardağı susam

Yapılışı:

Kerevizi kabuğunu soyup rendeleyin. Portakal suyunu ekleyip karıştırın. Elmaları kabukları ile iyice rendeleyin ve kerevizin içerisine karıştırın.

Yoğurt ile kremayı iyice çırpın, susamları ve tuzu ekleyip karıştırın. Ananas dilimlerini servis tabağına yerleştirip üzerine hazırlamış olduğumuz elmalı kereviz salatasını yayın.

Soğuk bir şekilde servis yapın.

Narlı Karabuğday Salatası

Malzemeler:

3 su bardağı kaynar suda bekletilmiş karabuğday

1-2 ince bağ bebek ıspanak

1 su bardağı  nar tanesi

2 yemek kaşığı nar ekşisi

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Kaya tuzu

Yapılışı:

Karabuğdayları şişene kadar kaynar suda bekletin. Bir kenarda soğumaya bırakın.

Ispanakları iyice yıkadıktan sonra orta büyüklükte kıyın ve haşlanmış buğday ile karıştırıp diğer malzemeleri ilave edip servis yapın.

Brokoli Lahana Frozen

8 çiçek doğranmış brokoli 

4 yaprak lahana yaprağı

6 adet yeşil fasulye

1 çay kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Tüm malzemeyi haşlayın, blenderden geçirip üzerine zeytinyağı ilave edip blenderden geçmiş buz ile karıştırıp için.

Pembe İçecek

Bir avuç taze nane yaprağı

20 ahududu

2 dilim kabuğu soyulmuş çekirdekleri alınmış kavun

Yapılışı:

Tüm malzemeyi ezin taneli bir şekilde soğutun ve için.

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top