single image
01-03-2016
Dyt. Hülya Çağatay

Vücudun Şövalyeleri Antioksidanlarla Zamana Karşı Durun

Stres, fast food, kızartma veya tütsülenmiş besinleri tüketmek, açık havada yapılan sporlarda hava kirliliği gibi sebeplerle vücutta açığa çıkan zararlı bileşikler olan serbest radikaller yaşlanmanın ve sağlığın bozulmasının hatta birçok kanser türünün de sebebi olabilmektedir. Eğer oluşan serbest radikallere karşı vücutta yeterince antioksidan yoksa hücre zarında hasar oluşmaktadır. Bu duruma oksidan stres adı verilir. Yeterli düzeyde antioksidan varsa vücudun şövalyeleri olarak adlandırdığım bu asil savaşçılar hücreleri korumak için birebirdir. Aynı zamanda antioksidanların varlığı ile yapacağınız egzersizin kalitesi maksimum seviyeye çıkmaktadır. Yani bir diğer değiş ile antioksidanlar kaliteli spor için de olmazsa olmazdır.

Antioksidanlar serbest radikalleri zararlı hâle gelmeden ortadan kaldırır ve hatta vücutta hasar gören başka bir yer varsa onarımına da destek sağlarlar. Peki, kimdir bu antioksidanlar?

Kahraman C vitamini

Sıklıkla bildiğiniz hatta en çok duyduğumuz belki de en sık tükettiğimiz C vitamini antioksidanların başında geliyor. Suda eriyen bu vitamini turunçgillerden yeterince sağlayabiliyoruz. Özellikle kivi, portakal, çilek, greyfurt gibi meyvelerde bolca bulunan C vitaminin yeterli alınamadığı zamanlarda preparatlarına başvurulabilir. C vitamini antioksidan özelliği ile hastalıklara karşı ciddi direnç kazandıran yanı ile de en vazgeçilmez vitaminimizdir.

Son yıllarda ünlenen beta karoten

Turuncu, sarı, kırmızı ve koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerde bulunan beta karoten için havuç, domates, dolmalık biber, kayısı, bal kabağı özellikle iyi kaynaklar olarak görülür. Bu antioksidan özellikle güneşin zararlı etkileri ile savaşır. Bazı cilt hastalıklarından korur ve cildi güzelleştirir. Bir diğer çok önemli yanı ise göz sağlığı ve bağışıklığın güçlendirilmesindeki rolüdür.

E vitamini, selenyum ve çinko 

Bu mineraller de yüksek oranda antioksidan içermektedir. Üzümde bulunan resveratrol ve yeşil çayda bulunan kateşinler de çok iyi birer antioksidandır.

Kafein 

Hayatımızda bir diğer olmazsa olmaz olan antioksidan ise kahvede bulunan kafeindir. Fakat kafeinin etkilerinden faydalanmak için mutlaka sütsüz tüketmeniz gerekir.

Antioksidanları doğal yollarla almak tercih edilendir. Elbette eksikliği olduğu durumlar göz önüne alınıp doktor-diyetisyen tavsiyesinde ek olarak alınabilir.

 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top