single image
14-04-2023
Gökçe ALAÇLI

Sağlıklı Yaşam İçin Giyilebilir Teknolojiler

Giyilebilir teknoloji nedir?

Vücudun üzerinde taşınabilen ve elektronik veya bilgisayar temelli cihazlar genel olarak giyilebilir teknoloji olarak adlandırılıyor. Durum izleme amacıyla kullanılabileceği gibi temelinde sağlıklı yaşam prensibi bulunan bu teknolojiler sağlıklı bir yaşam hedefleyen herkesin tercih edeceği cihaz, aksesuar ya da uygulamalar şeklinde karşımıza çıkıyor.

Peki, nasıl hayatımızı kolaylaştırıyor?

Giyilebilir cihazlar üzerlerindeki algılayıcılar ile veri toplayarak bizlere yaptığımız aktivite ile ilgili bildirimlerde bulunuyor.

Genellikle sensör, işlemci ve iletişim birimleri içeren bu ürünlerin birçoğu bileğimizde taşıyabileceğimiz saatler, bileklikler şeklinde tasarlanmış son dönemde kolye, yüzük gibi mücevher formunda kullanıma sunulmuştur.

Daha çok boyunda, belde ve kemerde taşınan cihazlar şeklinde görebileceğimiz ürünler ise iş güvenliği ve durum izleme amacıyla tercih edilenlerdir.

Yaşlıların ya da takip gerektiren kişilerin izlenmesinde, özellikle düşme tespiti yapabilen sistemler yaşam kalitesini hayati olarak etkileyebilecek niteliktedir.

Konum ve acil durum bilgilerini belli bir merkeze gönderebilen elektronik yaka kartları iş güvenliği için oldukça faydalı olabilecek ürünler arasında yer almakta.

Düşme tespiti   Elektronik yaka kartı ( ürün üzerindeki ismi buğulu yazalım )

Çalışma mantığı nedir?

Akıllı telefonlarımız gibi giyilebilir cihazlar da çevredeki her türlü durumu sensörlerinin izin verdiği ölçüde takip eder. Hangi eksende hareket ettiğimizi, ne yöne hareket ettiğimizi, içinde bulunduğumuz ortamı algılayabilir. Örneğin, saydığımız bu gibi bilgileri algılayarak, akşam saatinde karanlık bir ortamda uzun süre hareketsiz kaldığımızda uyuduğumuzu yorumlayabilirler.

En popülerleri; akıllı saatler ve aktivite bileklikleri

Şu an için en popüler giyilebilir teknoloji ürün grubunu akıllı saatler ve akıllı bilekliklerdir. Bu ürünler özellikle spor yapanların kullanmayı tercih ettiği teknolojiler. Bu cihazlar size yaklaşık ne kadar hareket ettiğinizi ve kaç kalori yaktığınızı gösterebilir.

Uyku takip özelliği bulunan aktivite takip bileklikleri, yapılan aktiviteyi algılayarak buna uygun bilgileri sizinle paylaşmaktadır; örneğin koşuyorsanız ya da bisiklete biniyorsanız bunu göre ölçüm yapabilmekte.

 BU KISMA BİR AKTİVİTE BİLEKLİĞİ VE AKILLI SAAT GÖRSELİ EKLEYELİM 

Tansiyonunuzu kontrol altında tutun 

Artık klasik tansiyon aletlerinin devri kapanmak üzere, mobilite kavramının hayatımızın neredeyse merkezinde yer aldığı günümüzde tansiyon, kalp atış hızına ait değerlerin ölçülerek akıllı telefonunuza ve tabletinize aktarılması saniyelerle ölçülüyor. Aynı zamanda akıllı teknolojilerinize aktardığınız bu bilgileri doktorunuzla da paylaşma konforu sağlıyor. 

Futbol ya da tenis en sevdiğiniz spor olabilir

Vuruş hızını ve yönü gibi verileri ölçebilen akıllı bir futbol topu düşünün. Ölçülebilen bu verileri maçlarınızda ya da antrenman sırasında kullanabilir aynı zamanda akıllı telefon uygulaması üzerinden alternatifli vuruş tavsiyeleri alabilirsiniz. 

İOS ve Android işletim sistemli cihazlarla uyumlu çalışan bir raket ve mobil uygulama ile tenis tutkunu olabilirsiniz. Bahsedilen bu özellikleri bir arada bir antrenman seti, hareket sensörü ile hareket stilinizi algılarken vuruş gücünüzü hesaplayabiliyor. Kısaca kortta geçirdiğiniz süre zarfında performansınızı analiz edebilecek kabiliyette bir teknoloji.

 

 

 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top