single image
14-04-2023
Op.Dr. Cem Payaslı

Saç Ekimi Hakkında Her Şey

Saç deri hastalıkları, genetik ya da hormonel sebeplere ek olarak zaman veya çevre faktörlerinin etkisine de bağlı nedenlerle kaybedilen saç açıklıklarının, kişinin kendi saçı ile doldurulmasına yarayan Saç Ekimi, dünyada ve Türkiye’de büyük ilgi gören bir operasyon haline geldi. Saç ekimi için merak ettiğiniz tüm soruları sizler için yanıtladık.

Saç ekimi nedir?

Hem erkeklerde hem de kadınlarda uygulanabilen ve lokal anestezi altında yapılan saç ekimi, kelliğe kesin ve kalıcı çözüm sunan cerrahi bir işlemdir. 

Farklı yöntemler var mıdır?

Modern saç ekimi FUT (foliküler ünite transplantasyonu) ve FUE (foliküler ünite ekstraksiyonu) olmak üzere iki yöntemi kapsamakla birlikte, dünyada ve ülkemizde ağırlıklı olarak uygulanan FUE tekniğidir. FUE tekniğinde FUT tekniğindeki gibi uzun kesi yapılmaz ve saç bandı çıkarılmaz. Bir kulağın hizasından başlayıp başın arka tarafı ve enseyi içine alarak diğer kulağın hizasına kadar uzanan bölgeden alınan saç kökleri saçsız alana nakledilir. 

Saç ekimi kimlere yapılır?

 Saç ekimi; saç dökülmesinin tipine göre, daha çok Androjenik tip saç dökülmesi görülen yani; yaşa, hormonlara ve genetik yapıya bağlı dökülen kişilerde, yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu sebeple erkeklerde en yaygın uygulanan estetik operasyonudur. Muayene esnasında, kişinin saç dökülme tipi, verici kontrolleri ve saç analizi yapılır ve buna göre kişinin tedaviye uygun olup olmadığı ortaya çıkar. Her sağlıklı birey saç ektirebilir.

Saç ekiminde yaş sınırlaması var mıdır?

22 ile 65 yaş aralığında olan her bireye bu işlem uygulanabilir. Diğer cerrahi operasyonlarda olduğu gibi bilinmekte olanın tersine saç ekimi operasyonunda yaş sınırı pek yoktur. Yaş, saç ekimini engelleyen ya da kısıtlayan bir faktör değildir. İdeal olarak, kişi mevcut ya da gelecekteki saçsız bölgelerini yeterli miktarda doldurmak adına, verici kısımlarda etkin şekilde büyüyen saçlara sahip olmalıdır. Saçın dokusu, kalın ya da ince telli olması saç naklinin başarısını etkileyen faktörlerdir.

Saç ekimi operasyonu öncesi dikkat edilmesi gerekenler?

Eğer alkol kullanılıyorsa operasyondan en az 48 saat önce alkol tüketiminin bırakılması gereklidir. Aspirin gibi ilaçlar kanı sulandırdığından operasyondan bir hafta öncesine kadar alınmamalıdır. Saç ekimi operasyonuna girmeden önce operasyonu etkileyecek yapıda olan losyon ve saç kremi gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir.                                                                                                                     Operasyona girmeden önce kronik (tansiyon, şeker, kalp, mide vb.) olarak var olan hastalıklar için kullanılan ilaçların belirtilmesi gerekir.                                                                                                              Operasyon sırasında kıyafetler çıkarılacağından mutlaka gömlek gibi daha rahat giyilip çıkarılabilme olanağına sahip kıyafetler tercih edilmelidir.                                                                                    Kafein içeren içecekler ve sigara (kullanılıyorsa) 1 gün önceden bırakılması gerekmektedir.        Operasyona gelmeden önce kahvaltı yapılması önerilir. 

Operasyon ne kadar sürer?

Ortalama bir saç ekimi 6 ile 8 saat arası sürmektedir. Bu zaman içerisinde yemek ve temel ihtiyaç molası verilmektedir. Uygulama ardından şayet kişi bu operasyonun duyulmasını istemiyor ise 5 gün toplumdan kendini gizlemesi yeterli bir süredir.

Saç ekimi ardından olası komplikasyonlar nelerdir?

Saç ekimi, pratik bir işlem olduğu için genellikle küçük görülen, ancak her cerrahi operasyonun ihtiyaç duyduğu itinanın gösterilmesi gereken bir operasyondur. Bu sebeple, uygulanan lokal anestezik ilaçlar profesyonelce tercih edilmeli ve olası acil müdahaleye gerek olacak alerjik durumlara karşı önlemler alınmalıdır. Bu sebeple saç ekiminin herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak ortaya çıkabilecek istisnai durumlara karşı kişinin güvenliğini sağlamak için önlem almak kurumun görevidir.

Operasyon sonrası nelere dikkat edilmeli?

Saç ekimini takip eden 48 saat içerisinde ekim yapılan alana kesinlikle hiçbir temas olmaması gerekir. 2 hafta boyunca gömlek, hırka, fermuarlı kazak gibi önü açık kıyafetler giyilmesi önerilir. Ekim yapılan alana olası sürtünme ya da temas halinde ekim yapılmış köklere zarar vermek söz konusudur. 2 hafta boyunca spor aktiviteleri, sauna, hamam, solaryum, yüzme ve tüm kuaför hizmetlerinden uzak durmalıyız. Enfeksiyon riskini arttırdığı gibi saç köklerine de zarar verebilirsiniz. 2 hafta sonrasında saçlarınızı kazıtmamak şartı ile makasla tıraş olabilir, 45 gün sonra tüm kuaför hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Yıkama sonrasında saç ekilen bölgeye kesinlikle havlu kullanılmamalı ve saç kurutma makinesi ile kurutulmalıdır. Kafa bölgesine darbe alacak sporlar yapıyorsanız (futbol, basketbol, taekwondo, kick box, box, güreş vb.) bu aktivitelere 45 gün sonra başlayabilirsiniz.

Sonuçları görmemiz ne kadar zaman alacaktır?

Saç ekimi operasyonu sonrasında saçlarınızın çıkmaya başlaması 2 ay 4 ay arasında bir süre alabilir. İlk 6 ayınızda saçlarınızın %60’ı çıkmış olacaktır. 8 ila 12 ay arasında ise tüm saçlar çıkma işlemini tamamlamış olup doğal uzama zamanına geçmiş kabul edilirler.

Türkiye’de saç ekimi ne kadar başarılı yapılmaktadır?

Türkiye ve özellikle İstanbul saç ekimi ve plastik cerrahi (estetik) ameliyatlar için en çok tercih edilen ve rağbet gören şehirlerden birisidir. Dış sesler yabancı hastaların genelde Türkiye’yi ucuz olduğu için seçtiğini söyleseler de hem gelen hastanın memnun bir şekilde ayrılması, hem de yapılan işlemin sonuçlarından görüyoruz ki hastaların bizleri seçmesi, yaptığımız işin kalitesi ve istenilen sonuçları elde etmemizden kaynaklanmaktadır. Birçok ülkeden yabancı meslektaşlarımız her senenin belirli zamanlarında ülkemize gelerek bizlerin yaptıkları ameliyat ve saç ekimlerini izlemekte ve gözlemlemektedir. Bizlere ihtiyaç duyanların, bize güvenen insanların, mutlu olmaları için elimizden gelenin en iyisini sunmaya çalışmaktayız.

Neden Cem Payaslı Klinik?

Ben ve ekibim gerek yaptığımız ameliyatlar gerekse saç ekim operasyonları öncesi sonrasında hastanın kendini rahat ve güvende hissetmesini sağlamak için tüm özverimiz ile hizmet vermekteyiz. Amacımız hastalarımızın kendilerini daha iyi hissetmeleridir. Tecrübelerime dayanarak hastayla kurduğum ilişkilerde önceliğim güvendir. Doğru hastaya doğru işlem yapmayı ve iyi sonuç almayacak hastaya bunu net bir şekilde ifade etmeyi tercih ederim. İşlem öncesi ve sonrasında hastaya gerekli tüm bilgileri sunan ekibim ve ben her aşamada hasta ile iletişim halinde oluruz.

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top