single image
14-04-2023
Dyt. Hülya ÇAĞATAY

Kilo Veremiyorum, Neden?

Diyet yapmayı anlam olarak sadece zayıflamak ya da dışardan bakıldığında daha iyi bir vücuda sahip olmak olarak algılama sebebiyle birçok yanlışa kapı açar olduk. Aslında biz beslenme uzmanları her zaman önce beslenme eğitiminin verilmesi ve davranışların doğru yönde değişime uğramasını isteriz. Fakat bunu yapmak oldukça zor olabiliyor. Aslında neden sağlıklı beslenmeye adım atmamız gerektiğini irdelemek bile bu yolda doğru şekilde ilerlemeyi sağlamaktadır. Kilo veya şişmanlık birçok hastalığın başlamasına sebep olmaktadır, hatta bu hastalıklar ilerleyen yaşlarda ölümlere bile neden olabilmektedir. Günümüzde çok duyduğunuz insülin direnci, metabolik sendrom, hipertansiyon gibi hastalıklar kilo ile ortaya çıkmışsa bilin ki büyük tehlike içerisindesinizdir. İyi olan ise kilo verildikçe çoğunlukta tüm komplikasyonların ortadan kalkıyor olmasıdır. 

İnsülin direnci veya Diyabet ortaya çıkarsa

Kilo veremiyor olmanızın altında yatan birçok sebep olabilir. Bunların başında metabolik nedenler gelir. Metabolizma hastalıklarından her hangi birine sahipseniz ve kontrol olmadığınız için bilmiyorsanız, sinsice kilo almanıza neden olmasının dışında kilo vermek için yaptığınız tüm uğraşların boşa gitmesine neden olabilir. Bu hastalıkların başında insülin direnci geliyor. Diyabete giden yoldaki ilk basamak olarak da görülebilen insülin direnci kilo vermeyi zorlaştıran en büyük etkenlerden biridir. İnsülin direncini kırmanın en iyi yolu ise bol bol yürümek ve bacak kaslarımızı çalıştırmaktır. Egzersiz ve düzenli beslenme ile insülin direncinin önüne geçmek mümkünken bazı durumlarda doktor gözetiminde tedavi amaçlı diyabetik ilaçların veya besin desteklerinin kullanılması gerekebilir. Bunun yanı sıra diyabette yine kilo vermeyi zorlaştırırken yağlanmaya neden olabilmektedir. Tedavi edilemez olarak görülen diyabet doğru tedavi ile düzeltilebilir olduğu bazı çalışmalarda görülmüştür. 

Yıllardır yaptığınız yanlışlar

Kilo verememenizin bir diğer önemli sebebi ise sahip olduğunuz beslenme alışkanlıklarıdır. Yıllar içerisinde yapılan yanlışlar günün birinde kilo verememeye sebep olur. Uzun dönemli yapılan yanlış diyetler, uzun süreli aç kalıp sonrasında yüksek kalorili öğünler tüketme ile kilo almak ve ardından kilo verememek kaçınılmaz olur. Bu döngüden sıyrılmak için çok dengeli bir planlama ile birlikte öğün dengesi oluşturmak gerekir.

Hipotroid yakanıza yapışmış olabilir

Troidin az çalıştığı durumlarda metabolizma yavaşlıyor ve kilo vermek çok güç hale gelebiliyor. Kilo vermekte zorlanıyor aynı zamanda yorgunluk, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi bir takım sorunlarda yaşıyorsanız hemen bir endokrin hekime danışmanız gerektiğini söyleyebilirim. 

Mutsuzluk kilo verememe için büyük sebep

Mutsuz kişilerin özellikle depresyondaki kişilerin kilo vermekte zorlandığını gösteren birçok çalışma vardır. Birçok yazımda duyguların kilo verme üzerindeki etkilerinden çok sık bahsetmişimdir. Bazı ilaçlar özellikle depresyon ilaçları kilo vermeyi engelleyebiliyor. Bunların yanı sıra B12, demir, Omega 3 veya Selenyum gibi vitamin ve minerallerin eksikliği de kilo vermeyi zorlaştırıcı etki gösterebiliyor. Eğer kilo verme düzeninizde bir sıkıntı varsa, diyetisyen kontrolünde olmanıza rağmen istenilen gibi gitmiyor, ortalama 6 ay içerisinde ağırlığınızın yüzde 10 kadarını kaybetmiyorsanız mutlaka taramaların yapılması gerekir. Alkol alımı, ilaç kullanımı, egzersiz yokluğu, metabolik hastalıklar ve mutsuzluk gibi birçok durum kilo verememek için bir sebep oluşturur. Mutlaka diyetisyen kontrolünde gerekli taramalar için endokrin veya dâhiliye hekimi ile görüşüyor olmanız gerekir. 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top