single image
09-06-2016
Dyt. Hülya Çağatay

Karnımız mı aç Ruhumuz mu?

Sağlıklı yaşam ya da incelmek için birçok uygulama yapar daha iyi hissedebilmek uğrunda birçok besinden uzak kalırız. Elbette sağlıklı beslenmek çok önemli fakat bundan da önemlisi beslenme davranışınızın düzelip düzelmediğidir. Eğer beslenme davranışınız değişmiyor ise sonuç asla kalıcı olamayacaktır.

 

Neden yiyoruz? Karnımız mı aç ruhumuz mu?

Sağlıklı yaşam ya da incelmek için birçok uygulama yapar, daha iyi hissedebilmek uğrunda birçok besinden uzak kalırız. Elbette sağlıklı beslenmek çok önemli fakat bundan da önemlisi beslenme davranışınızın düzelip düzelmediğidir. Eğer beslenme davranışınız değişmiyor ise sonuç asla kalıcı olamayacaktır.

Fakat bu sayımızda bahsedeceğim konu neler yediğimizden çok neden yediğimiz olacak. Çünkü diyet yapmanızı engelleyen, başlayıp bozduran bir türlü düzen oturtamamamıza neden olan asıl sebep duygularımızdır.

Kendimize sormamız gereken soru şu; aç mıyım? Bu sorunun yanıtı olduğunuz noktayı çok net gösterecektir. Aç olmadığımız halde ne çok yeriz bazen, aslında burada doyan ruhumuz olur genelde. Peki biz ne sebeplerle yiyoruz, hiç merak ettiniz mi? Sonuç ortada aslında, en çok yemek yediren sebepler arasında huzursuzluk, yoğun tedirginlik, üzgün olmak ve artık içinden çıkılmaz mutsuzluklar geliyor.

İnsan beslenme konusunda her şeyi iyi irdelemeye çalışırken en çok duygularını unutur, aslında duygusal olarak alınacak destekler bazen beslenmeden çok daha önemli oluyor.

Bir de işin şu boyutu var tabii, diyet yapmamak için uydurduğumuz bahaneler ki bu bahaneler gerçekten içimizi rahatlatıyor mu acaba, yoksa kendimizi mi kandırıyoruz? Örneğin, metabolizmanızın yavaş olduğunu iddia edip diyet yapmaya karşı pes ediyor veya genetik olarak kiloya mahkûm olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bu ve buna benzer birçok neden aslında bir kaçış ve bahanedir, çünkü gerçekten istedikten sonra tüm sorunların bir çıkış yolu vardır.

Beynimiz bir düşünceyi anlamlandırırken çoğunlukla bizim düşündüğümüzden farklı şekilde anlayabilir. Yani beynin hayal ve gerçeği, yaşanmış ile yaşanmamışı ayırt edemez. Burada da diyeti ceza, diyetisyeni ise cezalandırıcı olarak anlamlandırmaya başlarız. Bu duygu ile diyete başlar ve bırakır herkes.

Bu düşüncelerden sıyrılmak, bir amaç edinmek, meselâ güzel bir elbisenin içine girebilecek hale gelmek veya yürürken daha sağlıklı olduğunu fark ederek yürümek gibi güzel amaçlar, kişiyi her zaman motive eder. Zayıflamanın temelinin motivasyon olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Eğer yeterince motive değilseniz veya inanmıyorsanız işiniz zor demektir, yani önce gerçekten istemektir önemli olan.

Duygusal açlıklar ile yorgun düşen bilinç çabuk yılmaya hazırdır, işte böyle anlarda içsel motivasyonu yüksek tutmak ve sürekli kendinize ne istediğinizi hatırlatmak ve hatta her gece 5 dk. sessiz bir ortamda gözlerinizi kapatıp olmak istediğiniz hali hayal etmenin, zamanla sizde ne çok şeyi değiştireceğini tahmin bile edemezsiniz.

Duygularla değil, bilinçle yemek yemeyi seçin!

Bugün yeni bir başlangıç yapın ve amacınızı hedefinizi belirleyin, harekete geçin ve duygularla değil, bilinçle yemek yemeyi seçin. İnancınız kilo verme hedefli olmamalıdır, kilo verme aslında bir amaç değil doğru amaç ile gelen sonuçtur. Odak noktanız daha iyi olmak olursa sonuç zaten iyi bir beden olacaktır. 

Zihninize ne kadar yenik düşmezseniz o kadar sağlıklı olursunuz!

Doğru nefes almak ve zihnin esiri olmama adına yapılacak çalışmalar ile sonuçlar kalıcı olacaktır. Zihninize ne kadar yenik düşmezseniz o kadar sağlıklı olursunuz. Aynı zamanda doğru nefes ile sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak mümkündür. Her ne varsa insanın kendi içinde vardır, dönüp içinize bakarsanız aslında doğru olan beslenme davranışının sizi nasıl mutlu edeceğini fark edeceksiniz. 

Besin Tüyoları 

Sağlıklı beden için ne yapmalısın! 

Önce istediğin ‘sen’ nasıl olmalı düşün, bul ve hayal et! Rengi ile sesi ile her halini düşün. Ne kadar mutlu olduğunu gör ve hisset. 

Her gün kendine istediğin sen için ne yapması gerektiğini mutlulukla inanarak söyle. Daha ince olabilirim, daha mutlu olabilirim, daha sağlıklı olabilirim.

Su içip içmediğini kontrol etmek için masana büyük bir su sürahisi alabilir ve gün içerisinde ne kadar su içtiğini kontrol edebilirsin. Böylece su içme konusunda farkındalığın da artacaktır. 

Ara öğün yapmayı hayatına bir yenilik olarak getirebilirsin. Yaz meyvelerinden veya tokluk sağlamada bir numara olan kuruyemişlerin tuz eklenmemiş olanlarından günde 2 ara öğünde 1 avuç tüketmeyi deneyebilirsin.

Günde 3 defa yeşil çay tüketerek metabolizmanı olumlu ölçüde tetikleyebilir, kilo verirken yağdan daha fazla vermeyi sağlayabilirsin.

Bir süre için buğdaylı ürünlerden uzak kalıp, ekmek olarak %100 çavdarlı ekmek kullanabilirsin.

 

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top