single image
14-04-2023
Dr. Erol CANSIZ

Diş eksiklerinin tedavisinde güncel yaklaşım; diş implantları!

Diş implantlarının geçmişi tarih öncesi çağlara kadar uzansa da, günümüzde kullanılan modern implantların geçmişi çok da uzun değildir. 1950'li yıllarda gerçekleştirilen birtakım çalışmalarla paslanmaz çelik implantlar üretilmiş ve bu implantlar diş eksikliğinin tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda ise oldukça biyouyumlu ve toksisite riski taşımayan titanyumun implant üretiminde kullanılmasıyla oldukça tatmin edici sonuçlar elde edilmeye başlanmıştır.

Dental implantlar genel olarak dişe benzeyen, vida formunda, üzerlerinde, kemik ile sıkı bir bağlantı oluşturmalarına olanak veren yüzey kaplamaları bulunan ve cerrahi bir müdahale ile yerleştirilen yapay köklerdir. Cerrahi müdahaleyi takiben geçen ortalama 3 aylık sürenin ardından üzerlerine diş protezleri yerleştirilerek tedavi bitirilebilir.

Dental implantlar tek diş eksikliklerinin tedavisinde kullanılabilecekleri gibi çoklu diş eksikliklerinin tedavi edilmesinde de kullanılabilirler.  Aynı zamanda hareketleri protezlerin tutuculuklarını artırmak için de idealdir. 

Dental implantların uygulanabilmesi için diş kaybı sonrası kalan kemik dokusunun yeterli yükseklikte ve genişlikte olması gerekir. Kemiğin uygun olmadığı olgularda önce kemik miktarını arttırmaya yönelik işlemler uygulanıp daha sonra implantlar yerleştirilebilir. Bazı olgularda ise kemik arttırma yöntemi ve implant cerrahisi aynı anda bile uygulanabilir.

Çeşitli sistemik hastalıklar implantların uygulanması bakımından kontrendikasyon oluşturabilir. Aynı zamanda sigara kullanımı gibi alışkanlıkların da implant cerrahisi öncesi değerlendirilmesi gerekir. Ancak pek çok hastalık gerekli kontrollerin yapılması şartıyla implant uygulanması için kesin bir engel oluşturmaz.

Günümüzde dental implantların başarısı sadece implantların ağızda duruyor olması ile değerlendirilemez. Bir implantın başarılı olabilmesi için estetik ve fonksiyonel olması şarttır. Özellikle üst çene ön bölgede gerçekleştirilen dental implant operasyonlarından sonra tedavi  doğal anatomiye uygun bir biçimde bitirilmelidir. 

Dental implant tedavileri bir ekip çalışması gerektirir. Bu ekipte implantın yerleştirilmesi aşamasında 'Ağız Diş Çene Cerrahisi' uzmanı, gerekli olduğunda dişeti ile ilgili müdahaleler için 'Periodontoloji'* uzmanı ve son olarak implant üstü protetik tedavi aşamasında da 'Protetik Diş Tedavisi'* uzmanı görev alır. Bu ekibin planlamadan tedavinin bitimine kadar koordinasyon içinde çalışması tedavinin başarısında oldukça önemlidir.

Tedavinin başarılı bir biçimde bitirilmesinden sonra yerleştirilen implantların takibi de oldukça önemlidir. Tedavi sonrası implantlar çevresinde gerçekleşebilecek kemik erimeleri ve  implant sistemini oluşturan elemanlarda  ya da protezlerde meydana gelebilecek deformasyonlar gibi zaman içerisinde oluşabilecek değişiklikler dikkatle incelenmelidir. Düzenli kontrollerine giden ve önerilen implant bakım yöntemleri uygulayan hastalar dental implantlarını çok uzun yıllar güvenle kullanabilirler.

Sonuç olarak; hiçbir yapay materyal doğal dişleri birebir taklit edemez ancak dental implantlar olası diş kayıplarında günümüz standartlarında en mantıklı tedavi yaklaşımıdır.

*Periodontoloji: Diş ve kökleri saran diş etinin sağlığıyla ilgilenen branş.

*Protetik tedavi: Eksik veya kaybedilmiş dişlerin yerine yapay olarak yenilerinin getirilmesi.

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top