single image
14-04-2023
Gökçe Alaçlı

Cross FİT İle Sınırlarını Zorla!

14 yıl önce California'da doğan CrossFit, özellikle 2007 yılından itibaren düzenlenen CrossFit Games ile birlikte popülaritesini okyanus ötesine taşımış ve dünya genelinde en hızlı büyüyen sporlardan birisi haline gelmiştir.

Crossfit hakkında merak ettiğiniz her şeyi,  yurt dışında kazandığı başarılardan sonra bu sporu Türkiye’de tanıtan Crossfit antrenörü ve Crossfit Balaban’ın kurucusu Ertan Balaban sizlere anlatacak…

Crossfit  Nedir?

Bu sorunun cevabını en iyi yanıtlayan soru şudur: 55 kg’ lık bir maraton koşucusu mu daha fittir? Yoksa 110 kg’ lık bir bodybuilding sporcusu mu daha fittir ? Cevap: İkisi de değildir, çünkü maraton koşucusu kuvvette devamlılık gösterir ve kilometrelerce koşabilir, bodybuilding yarışmacısı ise çok ağır kiloları kaldırabilir ama VO max yani kaslara gönderdiği oksijen miktarı daha düşüktür, devamlılık sağlayamaz. Kısacası ikisi de özellikle bir hedef uğruna çalışmış atletlerdir! 

Aslına bakarsanız Crossfit’i 3 ana başlıkla özetleyebiliriz: Değişken, fonksiyonel ve 

yüksek yoğunlukta yapılan güç ve kondisyon programıdır. Bence sporu iki 2 amaç uğruna yaparız ; birincisi hayat kalitemizi arttırmak, ikincisi ise profesyonel bir atletsek atletik performansı arttırmak içindir. Spor günlük hayatımızdaki yaşam standardımızda ya da atletik performansımızda ciddi bir gelişim göstermiyorsa neden yapalım ki? 

CrossFit sporcuları ne yaparlar? 

Kendini hem koşuya hazırlar hem de ağır bir deadlift kaldırmaya. Hatta ikisini aynı antrenman içinde yaparlar. Bu yüzden dünyanın en fit atletleri CrossFit atletleridir!

Peki CrossFit neden değişkendir?

Rutin antrenmanlar bizim için düşmandır, hep aynı bölgeleri ve özellikleri geliştirmemizi sağlar ve vücudumuzun alışmasıyla gelişim gittikçe yavaşlar. Değişken antrenmanlar sizin zayıf olduğunuz her klasmanda sizi geliştirirler, bu da CrossFit’in yaşam kalitemizi arttırdığının bir ispatıdır. Yani neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz anlarda bile performans gösterebilmek demektir.  Diyelim ki annesiniz ve çocuğunuz yere düştü. Onu belinizi incitmeden kaldırıp sağlık ocağına kadar taşıyabilir misiniz?  Ya da arabanızın benzini bitti, benzin istasyonuna kadar yürüyüp bir bidon benzini geri arabaya taşıyabiliyor musunuz? Daha basit bir şey sorayım; bir sokak köpeği sizi kovalıyor oradan çabucak uzaklaşıp kendinizi kurtarabilir misiniz? Eğer bunları eskisinden daha iyi yapamıyorsanız spor sizin hayat kalitenizi arttırmıyor demektir. 

Vücudumuzun sahip olması gereken 10 temel fiziksel özellik vardır!

1.Kardiyovasküler Dayanıklılık (Cardiovascular Endurance):

Vücut sistemimizin oksijeni alma, süreçlerden geçirme ve verme kabiliyeti.

2. Dayanma Gücü (Stamina):

Vücut sistemimizin enerjiyi işleme, ulaştırma, stoklama ve değerlendirme kabiliyeti.

3. Sertlik (Strength):

Bir kas biriminin ya da kas gruplarının kuvvet uygulama kabiliyeti.

4. Esneklik (Flexibility):

Bir eklemdeki hareket açıklığını maksimum seviyeye getirme kabiliyeti.

5. Güç (Power):

Bir kas biriminin ya da kas gruplarının maksimum kuvveti minimum zamanda uygulama kabiliyeti.

6. Hız (Speed):

Tekrar eden bir hareketin süresini kısaltma kabiliyeti.

7. Koordinasyon (Coordination):

Birçok farklı düzlemdeki hareketi tek bir hareket içerisinde kombine edebilme kabiliyeti.

8. Çeviklik (Agility):

Bir hareketten diğer bir harekete geçerken geçiş sürecini en aza indirme kabiliyeti.

9. Denge (Balance):

Vücudun ağırlık merkezi ile yerden aldığı destek arasındaki ilişkiyi kurabilme kabiliyeti.

10. İsabet (Accuracy):

Hareketin olması gereken yönde veya yoğunlukta olmasını sağlama kabiliyeti.

Fonksiyonel antrenman nedir: 

Birkaç eklemin aynı anda çalışan, birleşik hareketleridir. Peki, antrenmanlarda neden hep fonksiyonel hareketler kullanıyoruz? Bu hareketler günlük hayatta kullandığımız doğal ve gerekli hareketlerdir. Amaç doğada yapılan hareketleri taklit ederek vücudun her yerini çalıştırmaktır.

Peki, antrenmanlarda neden yüksek yoğunluk vardır? 

Yoğunluk demek iş gücü ya da sonuç demektir, eğer antrenmanlarda kendi limitlerimizi zorlamıyorsak gelişemeyiz. Günlük hayattan ve yaşam standardından bahsedelim, diyelim ki profesyonel basketbol oyuncususunuz,  takım sizden koşmanızı ve smaç  yapmanızı istiyor,  hangi özelliklere ihtiyacım var? Koşmak için hıza, smaç için ise güce. Ben bu iki antrenmanı farklı günlerde yapıyorsam, o zaman aynı anda yapmaya alışkın değilim demektir. Örnek verirsek koçum, pazartesi koşu ve salı günleri ağırlık kaldırmamı söylüyor, oysa maçta bu iki aksiyonu birlikte yapıyorken, neden antrenman sistemimde ayıralım ki. Birbirinden farklı aksiyonları aynı anda uygulayabiliyor olmam CrossFit’in atletik performansı daha iyi etkilediğinin ispatıdır.

Ertan Balaban Kimdir?

1983 yılında İstanbul'da doğan Ertan Balaban lise eğitimini tamamladıktan sonra A.B.D’nin Indiana Ball State Üniversitesi Miller College of Business İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Indiana’da USA Karate and Kickboxing Academy üyesi olarak 3 PKC eyalet şampiyonluğu kazandı. Eğitmenlik kariyerine erken yaşta başlayan Balaban’ın Brazilian Jui- Jitsu , kickbox gibi sporlarda çeşitli ödülleri vardır.

2007 yılında Türkiye’ye dönen Balaban, farklı disiplinlerin birbirine olan ilgisini ve katkılarını dikkate alarak 2013 yılında bir bölümünü dövüş sporlarına, diğer bölümünü dünyanın en etkili güç ve kondisyon programı CrossFit’e ayırdığı CrossFit Balaban’ı kurudu.

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top