single image
26-11-2014
Zeynep ÖZCAN

Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

 

 Günümüzde teknoloji sayesinde her türlü bilgiye çok rahat ulaşabiliyoruz. Peki ya bu bilgilerin ne kadarı sandığımız kadar temiz ve doğru? Her gün çeşitli yayın organlarında, televizyonlarda, gazetelerde özellikle beslenmeyle ilgili türlü türlü haberler izliyoruz, okuyoruz. Bu bilgilerin bir kısmı işin uzmanları tarafından verilse de belki de çok daha fazlası beslenme bilimiyle hiç ilgisi olmayan ve sırf popülerlik adına öne çıkmış kişiler tarafından karşımıza çıkarılıyor. Siz siz olun her zaman bilimsellikten yana olun ve sağlığınızı tehlikeye atmayın. Gelin hep birlikte sık sık duyduğumuz ve doğru sandığımız birkaç konuyu ele alalım. İşte beslenmeyle ilgili en fazla düşülen hatalar:

 

 "Aç kalırsam zayıflarım"

 

 Daha hızlı zayıflamak uğruna aç kalmak, öğün atlamak sanılanın aksine genelde kilo veriminin durmasıyla, hatta kilo alımı ile sonuçlanmaktadır. Bunun nedeni yeterince beslenemeyen metabolizmanın bu durumu kıtlık olarak algılaması ve tüketilen her besini bir savunma mekanizması olarak vücutta yağ şeklinde depo etmeye başlamasıdır. Ara öğünlerle desteklenmeyen bir beslenme programı ile metabolizma hızınızı düşürür ve aşırı açlık nedeniyle bir sonraki öğünde normalden fazla besin tüketirsiniz. Öğün atladığınızda vücudunuz için gerekli enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri karşılayamayacağınız gibi, vücut kas ve su dokusundan da kayıplar yaşayabilirsiniz.

 

" Karbonhidratlarla proteinleri karıştırmamak gerekir"

 

Her ne kadar böyle bir şey öne sürülse de pratikte bu mümkün değildir. Çünkü sıklıkla tükettiğimiz besinlerin pek çoğunda protein ve karbonhidrat doğal olarak birlikte bulunmaktadır. Örneğin süt, yoğurt, hatta sadece karbonhidrat olarak bildiğiniz pirinç, makarna, ekmekte bile. Tek yönlü beslenme yerine her zaman dengeli beslenmeyi tercih ediniz.

 

"Saat 19:00'dan sonra bir şey yersem kilo alırım"

 

Önemli olan yemeğin saat kaçta yendiği değil, gün içinde ne kadar ve hangi aralıklarla yendiğidir. Diyet programlarında saat ayarlaması kişiye özgüdür. Kişinin günlük hayatına, sosyal yaşantısına, çalışma saatlerine uygun olmalıdır. Öğünlerdeki miktarlar dengeli biçimde ayarlandığı ve yatmadan 2 saat önce yeme-içme işlemi bitirildiği sürece kilo almazsınız.

 

"Light/Diyet ürünlerin kalorisi yoktur, istediğim kadar yiyebilirim"

 

Paketlerin üzerinde gördüğümüz "light" veya "diyet" ifadesi o ürünün serbestçe tüketilebileceği, kalorisi olmadığı anlamına gelmez.  Light ürünlerin kalorisi sıfır veya sıfıra yakın değildir, sadece normal ürüne göre kalorisi azaltılmıştır. İçerisinde yüksek oranda posa (lif) barındıran bu ürünlerin bazıları çabuk doymanızı sağlaması ve uzun süre tokluk sağlaması açısından avantajlıdır ancak her zaman miktara dikkat edilmelidir.

 

 "Ekmeği tamamen kestim"

 

Bu cümle son zamanlarda en fazla duyduğumuz cümlelerden biri haline geldi. Günümüzde çoğu kişi ekmeği diyetinden çıkararak daha kolay kilo verebileceğine inanıyor. Oysa ki bu kişilerin günlük besin tüketimlerini sorguladığımızda ekmek yemediklerini, ancak çok daha sağlıksız yollardan karbonhidrat tükettiklerini görüyoruz. Bu nedenle rafine edilmiş beyaz ekmek yerine çok daha kaliteli, yüksek lifli ve B grubu vitaminlerinden zengin olan tam tahıllı veya tam buğday ekmekleri beslenme programınızda yeterli miktarda bulunmalıdır. Vücudumuzun karbonhidrata da ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca yapılan bir çalışmada şişman kişilerde tam tahıllı ekmek ve rafine edilmemiş tahıl ürünü tüketenlerin hiç ekmek tüketmeyen kişilere göre karın bölgelerindeki yağlanmalarının daha çok azaldığı görülmüştür.

 

 "Protein diyetleri zayıflamak için kolay bir yoldur"

 

Kısa sürede hızlı kilo verdiren protein ağırlıklı diyetlerin uzun süre uygulanması zordur. Bu tür diyetler uzun vadede kan kolesterol ve ürik asit seviyelerinde artışlara ve insülin direncine neden olabilmektedir. Yüksek protein diyeti uygulayan kişilerde en sık görülen sorun, diyeti devam ettiremeyip sık sık şeker krizlerine girerek yüksek miktarlarda tatlı tüketmeleridir. Unutmayın sağlıklı kilo vermek ve kilonuzu koruyabilmek için temel şart, size özel beslenme programınızın hayat boyu sürdürülebilir olmasıdır.

 

 "Sabah aç karnına elma sirkesi, limon suyu içersem zayıflarım"

 

Hiçbir besin yağ yakmaz! Bazı besinler içerdikleri bazı maddelerden dolayı metabolizmanın faaliyetini arttırarak vücuda alınan kalorinin enerji olarak kullanılmasına yardımcı olur. Ancak asitli besinlerin böyle bir etkisi yoktur. Özellikle elma sirkesinde bulunan asit, yemek borusunu tahriş edebilir, mide asidini arttırarak açlığı uyarabilir ve reflü gibi ciddi mide sorunlarını tetikleyebilir. Sirke ve limon suyu zayıflamak için değil ancak salatalarınıza tat vermek için rahatlıkla kullanılabilir.

 

 "Maydanoz suyu zayıflatır"

 

Maydanoz idrar söktürücü etkisi olan bir sebzedir. Bu nedenle tartıda gördüğünüz geçici kilo kaybı vücut yağ kütlesinden değil su miktarındandır.

 

 "Aç karnına spor yaparsam daha çok yağ yakarım"

 

Fiziksel yönden aktif olmak metabolizmanızın hızlanması için çok önemlidir. Ancak özellikle sabah aç karnına spora başlandığında kan şekeri seviyesi çok düşük olur ve fiziksel aktivitenin ilerleyen dakikalarında daha da düşer. Vücut enerji kaynağı olarak şekeri kullanamayacağından maksimum düzeyde kas yıkımı olur. Aynı şekilde hemen yemek arkasından yapılan fiziksel aktivite de kalbe yük getireceğinden sakıncalıdır. Sporun hafif bir kahvaltı, bir ara öğün veya ana öğünden yaklaşık 1 saat sonra yapılması en doğrusudur.

 

Sağlıklı günler dileğimizle…

Benzer Yazılar

TÜMÜ
back to top